BORILAČKI SPORTOVI

"Bosanski bombarder" za Avaz.ba: Volio bih se boriti sa Konorom Mekgregorom, vjerujem da bih ga pobijedio

Piše: Aldin TIRO

1.1.2018

Damir Hadžović je bosanskohercegovački MMA borac, rodom iz Goražda, koji se bori u najjačoj promocijskoj kući na svijetu, UFC-u. 

"Bosanski bombarder" već godinama živi u Danskoj, ali u svakoj borbi ponosno ističe svoje porijeklo i ponos što je iz Bosne i Hercegovine.

U intervjuu za Avaz.ba Hadžović govori o svojim počecima u MMA, borbama u UFC-u, tituli, Robertu Soldiću, eventualnoj borbi sa Konorom Mekgregorom (Conor McGregor)...

Mišiće koristiti na pravi način

U Dansku je otišao kada je imao šest godina. Njegov otac je cijeli rat ostao u Goraždu, a kako nam je kazao MMA je zavolio kada je jednom došao na trening, a tamo su ga izdominirali manji borci.

- Probao sam nekoliko puta ovaj sport, otišao na trening, ali tamo su bili manji momci od mene koji su me izdominirali. Tada sam rekao da moram naučiti da se borim. Išao sam u teretanu, ali sam u tim treninzima vidio da mišići ne vrijede ništa, ako ih ne znaš na pravi način koristiti. Kasnije sam počeo učestalije trenirati i sada sam tu - kazao je Hadžović na početku razgovora.

Istakao je da se ponosi činjenicom da je Bosanac, ali isto tako ne krije činjenicu da je i Danac.



- Ja sam rođen u BiH, volim tu zemlju, zrak i hranu. Ipak, Danska mi je pružila puno. Ja sam Bosanac iz Danske, ako je moguće tako reći. Imam dupli identitet. Puno nas je takvih. Moja porodica, moja mama, brat, nana i dedo smo 1992. godine iz Višegrada izbjegli i iz Makedonije otišli u Dansku. Moj otac je ostao u ratu i 1996. godine nam se pridružio - kazao je Hadžović.

U UFC-u, najjačoj organizaciji na svijetu je dobio nadimak "Bosanski bombarder". Kako kaže taj nadimak mu je dao jedan drug.

- Kada sam počeo trenirati, nisam imao tehniku, samo sam žargonski rečeno mahao rukama. Međutim, uvijek sam imao jaku ruku i valjda zato sam i dobio nadimak. Mogu se komotno zvati i "Bosanski viking" - ističe Hadžović.

Čestitke Dejne Vajta

U svojoj karijeri Hadžović ima 14 borbi, od toga 11 pobjeda i tri poraza. Jedan od poraza zabilježio je u prvoj borbi u UFC-u kada ga je pobijedio Mairbek Taisumov.

- Moji dosadašnji nastupi u UFC-u su dobri, čelni ljudi su zadovoljni. Poražen sam od Taisumova, koji je jedan od najboljih boraca u lakoj kategoriji, međutim pokazao sam srce u toj borbi. Protiv Helda sam slavio nokautom i za tu borbu sam nagrađen i bonusom. To mi je i najdraža pobjeda u karijeri, jer sam prvi borac iz BiH koji je dobio bonus u UFC-u. Također sam nokautirao čovjeka koji nikada nije bio nokautiran. Napravio sam ime i pokazao srce. Čak mi je i predsjednik UFC-a Dejna Vajt (Dana White) nakon borbe pisao i pohvalio moj nastup. To je velika čast, jer pokazuje da sam borac koji se nikada ne predaje - kazao je Hadžović

Sljedeću borbu Hadžović ima 3. februara u Brazilu na UFC Fight Night 125, kada će mu protivnik biti opasni Alan Patrik Silva.

- On je opasan borac, ima omjer od 14 pobjeda i samo jedan poraz. O eventualnoj borbi za titulu i ne razmišljam, jer nastojim da budem realan. Za dvije godine možemo pričati o tituli - rekao je naš sagovornik.

Kao i mnogi borci širom svijeta i naš "Bosanski bombarder" bi veoma rado ukrstio rukavice sa trenutnim prvakom lake kategorije Konorom Mekgregorom (Conor McGregor) i najvećom zvijezdom u MMA svijetu.

- Naravno da bih se volio boriti sa njim. Prvo zbog financijskih razloga, ali i što bih dobio ime i iskreno vjerujem da bih ga mogao pobijediti - istakao je Hadžović.

Soldić je veliki potencijal

Na kraju razgovora upitali smo našeg sagovornika i o Robertu Soldiću, mladiću iz Bosne i Hercegovine, tačnije Viteza, koji se sa razlogom smatra za najvećeg talenta u svijetu MMA.

- Roberto Soldić i ja smo dobri prijatelji, družimo se, čujemo se svakodnevno. Nedavno smo bili u Americi, trenirali zajedno tri sedmice. Dobio je poziv i osvojio KSW titulu u Poljskoj. On je veliki potencijal, meni je inspiracija da jače radim. Ubijeđen sam da Soldić može uspjeti u UFC-u. Ne zovu ga bez razloga "Vitez iz Viteza" - zaključuje Hadžović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.