BORILAČKI SPORTOVI

Sve što niste znali o Stipi Miočiću: Američko-hrvatski borac rano ujutru lovi "besmrtnost"

Avaz.ba

20.1.2018

Američko-hrvatski borac Stipe Miočić u ranim jutarnjim satima nedjelje ima priliku ispisati UFC historiju trećom odbranom naslova prvaka u teškoj kategoriji.

Miočić će se boriti s kamerunskom "zvijeri" Frensisom Nganuom (Francis Ngannou) na UFC eventu 220 u Bostonu.

Miočić i Nganu borit će se za pojas UFC prvaka u glavnoj borbi večeri, nakon što svoju borbu za titulu prvaka u poluteškoj kategoriji odrade Deniel Kormije (Daniel Cormier) i Folkan Ezdemir (Volkan Oezdemir).

Iako je rođen i odrastao u američkoj saveznoj državi Ohajo, korijeni UFC prvaka u teškoj kategoriji Stipe Miočića su hrvatski.

Konkretnije, njegov djed Šime živio je u Rtini zajedno sa svojim sinom Bojanom (Stipin otac), prije nego li je 60-ih godina prošlog stoljeća otišao u SAD.

Stipe se rodio i odrastao u Euklidu, a sada živi sa svojom suprugom Rajan Meri Karni (Ryan Marie Carney) u gradiću Independens, nedaleko od grada Klivlenda.

Stipe se kao školarac bavio bejzbolom, hrvanjem, boksom i američkim nogometom.

Kao jedan od najboljih hrvača i boksača u državi Ohajo, odlučio se za MMA. Debitirao je u organizaciji NAAFS u februaru 2010. godine, kada je tehničkim nokautom završio Korija Malinsa (Corey Mullins).

Prvih šest borbi Miočić je dobio nokautom ili prekidom unutar dvije runde, a to nije prošlo nezapaženo kod UFC-a.

U junu 2011. UFC je potpisao ugovor s Miočićem za više borbi, a debi smo vidjeli oktobru 2011. godine na UFC-u 136.

Jednoglasnom sudijskom odlukom slavio je protiv Džoija Beltrana (Joey). Upisao je još dvije pobjede u UFC-u, prije nego je upisao prvi poraz.

U septembru 2012. tehničkim nokautom porazio ga je nizozemski div Stefan Struve. Bio je to splet pomalo i nepsretnih okolnosti. U trenucima kada se kretao unazad u odbrani, Miočić se okliznuo, pokleknuo, a to je Struve iskoristio za ubojiti aperkat koji ga je slomio.

Gotovo devet mjeseci trebalo mu je da se ponovo vrati u oktogon. Učinio je to protiv Roja Nelsona (Roy) na UFC-u 161, kojem je pobijedio jednoglasnom sudijskom odlukom. Isto je ponovio i protiv brazilske legende Gabriela Gonzage pet mjeseci kasnije.

Uslijedila je lagana pobjeda protiv Fabija Maldonada (Fabio) nakon svega 35 sekundi prve runde, a potom i drugi, ujedno i posljednji njegov poraz u karijeri.

Miočić je u decembru 2014. godine poražen od Žuniora dos Santosa (Junior), nakon pet rundi brutalne borbe.

Neki smatraju da je Miočić zaslužio pobjedu u tom dvoboju, odnosno da je bio oštećen. No, sve mu se to vratilo u iduće tri godine.

U maju 2015. jednoglasnom sudijskom odlukom slavio je protiv Marka Hanta (Hunt), nakon pet brutalnih rundi po Novozelanđanina.

Miočić je u toj borbi postavio UFC-ov rekord po broju zadanih udaraca (361-48)!

Nakon toga se trebao boriti protiv Bena Rotvela (Rothwell), ali je po prvi put u svojoj karijeri otkazao dvoboj zbog ozljede.

Samo tri mjeseca kasnije dogovoren je okršaj protiv Andreja Arlovskog i tu je krenula njegova nevjerovatna serija nokauta.

Miočić je nokautirao Arlovskog za 54 sekunde, što ga je plasiralo u sami vrh izazivača za titulu prvaka u teškoj kategoriji.

Zbog problema s ozljedom, Kejn Velaskez (Cain Velasquez) otkazao je borbu za titulu protiv Fabrisija Verduma (Fabricio Werdum), nakon čega je UFC nazvao Stipu i pitao ga: "Jesi li spreman?".

Verdum je otkazao prvi dogovoreni datum zbog ozljede leđa, no borba se dogodila u maju 2016. godine.

Miočić je sredinom prve runde kontrom uspavao Verduma, nanio mu prvi poraz nakon 2011. godine i šokirao brazilske navijače koji su očekivali odbranu titule svog borca.

Samo četiri mjeseca kasnije UFC je u oktogon gurnuo Alistera Overima (Alistair Overeem), bivšeg Pride i K-1 prvaka, no ni on nije uspio izaći iz prve runde protiv Miočića, koji je pred svojim navijačima u Klivlendu nokautirao Nizozemca 30 sekundi prije kraja.

Posljednja borba prije historijske koja slijedi rano ujutro, dogodila se u maju 2017. godine.

Bio je to revanš protiv Žuniora dos Santosa, posljednjeg borca koji je Stipi nanio poraz.

Sve je bilo gotovo u samo 2,5 minute prve runde, koju je Miočić završio tehničkim nokautom.

Borba između Miočića i Nganua na programu je sutra ujutro oko 4 sata.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.