BORILAČKI SPORTOVI

Sudija nije zaustavio brutalno premlaćivanje, pa se morao oglasiti i Dana Vajt: Nadam se da više neće kročiti nogom u oktagon

Avaz Sport

5.2.2018

Brazilski MMA sudija Mario Jamasaki dospio je u centar pažnje nakon što nije na vrijeme prekinuo borbu, te dozvolio jedno od najvećih premlaćivanja u novijoj historiji UFC-a.

Iskusni MMA sudija već je ranije imao poteza i nastupa koji nisu najbolji “sjeli” predsjedniku UFC-a Dani Vajtu (Dana White). Riječ je o borbi između Valentine Ševčenko i Prisile Kačoheire, gdje je Jamasaki pokazao previše strpljenja i tolerancije.

Borba nije bila ni blizu ravnopravne, jer je Ševčenko dominirala sve vrijeme, o čemu svjedoči podatak da je protivnici zadala čak 230 udaraca, dok je sirota Kačoheira uputila samo tri.

Kačoheira se nije predavala, a sudija Jamasaki je to pokušao cijeniti i dozvolio joj povratak u borbu, što je bila velika greška.

Na kraju je Ševčenko, valjda se sažalivši nad protivnicom, prešla na gušenje i prisilila je na predaju. Pitanje je kada bi Jamasaki prekinuo borbu da nije bilo tako.

Nakon svega, oglasio se i šef Dena Vajt, koji je na društvenim mrežama osuo paljbu po sudiji što nije zaštitio Prisilu.

“Prisila Kačoheira, pokazala si nevjerovatnu dozu srčanosti i izdržljivosti u ovoj borbi. Ponosan sam što te imam u UFC-u. Nažalost, sudija nije odradio svoj posao, a posao mu je da te zaštiti. Mario Jamasaki to NIJE učinio. Ovo nije njegova prva gadljiva izvedba u oktogonu. Nažalost, ja ne mogu ništa učiniti po tom pitanju, nego to može samo brazilska komisija. Nadam se da će nakon ovog strašnog iskustva reagirati te da on više nikad neće kročiti nogom u oktogon”, napisao je Vajt.

Ševčenko je na kraju zahvalila svojoj protivnici, koja je uistinu dala sve od sebe.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.