BORILAČKI SPORTOVI

Kapić: Izučavanje Kur’ana pomoglo mi je da dođem do trona

A. M.

12.5.2018

Gromada od čovjeka, sto deset kilograma mišića, nevjerovatna snaga... Tako izgleda Almir Kapić, 38-godišnji Banovićanin koji se nedavno u Abu Dabiju okitio titulom prvaka svijeta u džiu-džicuu u open diviziji.

No, nisu ti silni mišići najzaslužniji za ovaj veliki podvig, već snaga duha i kvocijent inteligencije koji ima Kapić.

Biti jak

Osim što je svjetski prvak u džiu-džicuu, Kapić je završio dva prestižna fakulteta u Kairu, profesor je arapskog jezika i književnosti i hafiz je Kur'ana Časnog.

Upravo izučavanje Kur'ana najviše je pomoglo Kapiću da dođe do svjetske titule.

- Često me pitaju otkud jedan hafiz u džiu-džicuu. Većinom ovdje vlada mišljenje da hafiz mora biti efendija, ali ja želim promijeniti to razmišljanje. Kroz historiju, u skorijoj prošlosti u BiH, bilo je hafiza gradonačelnika, doktora medicine... Želim pokazati da čovjek vjernik može biti progresivan u društvu, u sportu... Uostalom, Kur'an i zahtijeva od Muslimana da bude jak – rekao je Kapić.

Mnogo kombinacija

Trenutno u Sarajevu Kapić drži Školu džiu-džicua Arena i bavi se prevođenjem s arapskog jezika.

- Završio sam dva fakulteta, ali ne radim u struci. Trenutno sam prevodilac. Također, svoje znanje iz džiu-džicua prenosim na mlade uzraste. To me opušta. Najsretniji sam kada mogu pričati s omladinom, savjetovati ih, pomagati im... – rekao je Kapić.

Džiu-džicu je specifičan sport. Dozvoljene završnice u borbi su poluge ruke, poluge noge i davljenja. To je izuzetno dinamičan i naporan borilački sport. 

Zbog svoje ljepote i kreativnosti tokom borenja popularno se naziva “human chess” ili “ljudski šah”.

- Drugovi me zezaju da sam ja zbog izuzetnog fotografskog pamćenja u prednosti nad ostalim borcima. U ovom sportu ima čak 1.500 tehnika i kombinacija. Moje učenje Kur'ana pomoglo mi je da u tom pravcu razvijem mozak. Unaprijed znam koji potez slijedi po položaju tijela – rekao je Kapić.

Na kraju razgovora Kapić je osjetio potrebu da pošalje poruku svim dječacima u BiH.

- Slijedite svoje snove. Nemojte odustajati. Nemojte čekati bolje vrijeme i bolje uslove kako biste postigli rezultate, može se i bez toga – rekao je Kapić.

Učio po 15 sati dnevno

Kapić nam je opisao i svoj put do zvanja hafiza.

- Kada sam krenuo u školu za hafize, priznajem, bio sam antitalent, nije mi išlo učenje, bio sam među lošijim učenicima. Učio sam po 15 sati dnevno, samo tri sata sam spavao i dešavalo se da ne zapamtim nijednu stranicu Kur'ana. Onda, odjednom se u mojoj glavi dogodio neki klik, mozak je počeo pamtiti po deset stranica dnevno i, eto, hvala dragom Allahu, postao sam hafiz – rekao je Kapić.

Šestero djece

Kapić je oženjen i ponosni je otac šestero djece.

- Uživam u druženju sa svojom djecom. Imam tri kćerke i tri sina. Sinovi se već interesiraju za džiu-džicu i, ako Bog da, bit će oni dobri u tom sportu – rekao je Kapić.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.