KARATE

Sanjam prvu olimpijsku medalju za našu BiH

Er. BIJEDIĆ

17.5.2018

Mostarac Ivan Klepić (23), karatista SKK Neretva, okitio se prošlog vikenda naslovom prvaka Evrope na 53. kontinentalnom prvenstvu u Novom Sadu.

Klepić je na tom putu pobijedio u šest borbi i postao treći evropski prvak u karateu iz BiH.

- Osjećaj sreće i zadovoljstva nije se mogao opisati. Kad sam imao dan pauze, nastojao sam nekako razdvojiti nakupljene emocije od koncentracije za finale, što je veoma bitno u karateu. Pripremio sam taktiku sa svojim trenerom i ocem Miroslavom Klepićem. Uspjeli smo provesti tu taktiku - ispričao je Klepić.

Ivanov uspjeh veći je ako znamo da mu je ovo bio prvi EP.

- Dojmovi su se slegli, ali imam dosta poziva i iz medija i od ljudi koji čestitaju. Drago mi je da sam obradovao meni bliske ljude, ali i one koje nikad nisam ni upoznao. Pogotovo mi znači kad dobivam poruke od dječice koja se bave karateom i ističu da sam im idol i govore da i oni žele osvajati turnire – dodao je Klepić.

Za ovaj uspjeh dugo se pripremao, jer se karateom bavi, praktično, otkad je prohodao.

- Ne mogu reći da sam posebno iznenađen titulom, jer sam zaista dugo radio na sebi, a to je i donijelo ovaj rezultat. Planiram nastaviti s takvim radom i nadam se da ću i u budućnosti tako moći obradovati i svoje bližnje, ali i javnost u BiH, koja voli i prati sport – rekao nam je Ivan.

Klepić je već kao kadet 2007. godine u Milanu radio Svjetsku ligu i osvojio treće mjesto. Osvajač je niza balkanskih medalja, a 2014. bio je balkanski prvak s BiH. Najbolji plasman na WKF svjetskoj rang-listi bilo mu je 22. mjesto, a poslije ovog rezultata, trebao bi ući među deset najboljih.

- Moj krajnji cilj su Olimpijske igre u Tokiju 2020. godine. Sanjam tu prvu medalju za našu BiH - zaključio je Klepić.

Čim sam prohodao, krenuo sam u karate

S obzirom na porodičnu tradiciju, bilo je logično da se Ivan počne baviti karateom.

- Bavim se ovim sportom već dvadesetak godina. Otkad sam prohodao, išao sam u dvoranu. Razlog što sam tako rano počeo je taj što su moj otac i stric, također, bili u tom sportu i bivši su reprezentativci Jugoslavije. Vodili su SKK Neretva i krenuo sam od malih nogu u karate – kaže Ivan.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.