BORILAČKI SPORTOVI

Džošui navijači važniji od Vajlderovih miliona

Avaz Sport

29.5.2018

Entoni Džošua (Anthony Joshua) spreman je odbiti 50 miliona dolara, koliko mu je ponudio Diontej Vajlder (Deontay Wilder) da borbu za ujedinjenje titula prvaka u teškoj kategoriji održe u Sjedinjenim Američkim Državama!

Britanski teškaš (28), koji je profesionalni svjetski prvak u WBA, IBF i WBO verziji, u posljednja tri meča je privukao čak 250.000 gledalaca u Londonu i Kardifu.

Četiri stadiona 

- Entoni me je pitao koliko bi britanskih navijača moglo dobiti ulaznicu za borbu u Americi. Rekao sam približno 6.000, to nam se ne čini pravednim.

Iako bi, možda, više zaradio u Americi, Entoni smatra da bi prvi meč trebao biti održan u Britaniji, a eventualni revanš u Americi - rekao je Džošuin promotor Edi Hern (Eddie Hearn).

Prethodno je Vajlder (32), šampion po WBC-u, izjavio da Džošuu čeka 50 miliona dolara ukoliko pristane na borbu u Americi i to u novembru.

No, ukoliko bude postignut dogovor da to bude u Britaniji, kao potencijalna mjesta održavanja meča u septembru spominju se stadioni Vembli i Tvikenhem u Londonu, Old traford u Mančesteru i Prinsipaliti u Kardifu. Pobjednik duela do sada neporaženih boraca (Džošua ima omjer 21-0 uz 20 nokauta, Vajlder (40-0, 39 nokauta) postao bi apsolutni prvak.

Opcija i Povetkin

U slučaju da otpadne duel s Vajlderom, Hern kaže da je druga opcija Rus Aleksandar Povetkin (34-1, 24 nokauta), koji je zvanični Džošuin izazivač za WBA pojas.

- Mislim da će naredna Džošuina borba biti u septembru. To ćemo znati u naredne dvije ili tri sedmice - rekao je Hern.

Sudijski trikovi

Džošua strahuje i od sudijskih kriterija u Americi, odnosno ne želi izgubiti pojas zbog sumnjivih odluka sudija.

- Svima koji me podržavaju u Britaniji dugujem domaću borbu. Također, postoji mnogo trikova koje bi sudije mogle izvesti u Americi. Zato želim da budem kući, gdje se osjećam sigurno - rekao je Džošua.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.