BORILAČKI SPORTOVI

Džošua protiv Vajldera za apsolutnog prvaka svijeta

Avaz Sport

15.6.2018

Diontej Vajlder (Deontay Wilder) i Entoni Džošua (Anthony Joshua) dogovorili su borbu za apsolutnog prvaka svijeta u boksu u teškoj kategoriji, prenosi američka sportska mreža ESPN.

Predviđen i revanš

Šeli Finkel (Shelly), jedan od Vajlderovih menadžera, izjavio je da je njegov klijent, inačne aktuelni prvak u WBC organizaciji, prihvatio ponudu Džošuinog promotora Edija Herna (Eddie Hearn) da se borba održi u Velikoj Britaniji.

- Diontej je prihvatio borbu pod uvjetima koje su nam poslali u prijedlogu ugovora - rekao je Finkel. 

Ugovorom je navodno predviđen i revanš koji bi se održao u Sjedinjenim Američkim Državama. Obračun Britanca Džošue i Amerikanca Vajldera bit će jedan od najvećih mečeva posljednjih godina u svijetu boksa. Datum borbe još nije određen.

Džošua, olimpijski prvak iz 2012., uspio je ujediniti tri titule (WBA, IBF, WBO) nakon što je u martu zaustavio Novozelanđanina Džofefa Parkera (Joseph).

Vajlder drži WBC pojas, pa bi pobjednik njihovog međusobnog duela postao prvi čovjek koji bi istovremeno imao titule u sve četiri glavne organizacije (WBA, WBC, IBF, WBO).

Nijedan od dvojice boraca još nije iskusio poraz u profesionalnom ringu. Džošua (28) je prvu titulu osvojio 2016. i od tada je pet puta uspješno branio šampionski pojas. Njegov omjer iznosi 21 pobjeda, bez poraza, uz 20 nokauta.

Oborio Ortiza

Četiri godine stariji Vajlder učinak je poboljšao na 40-0, od toga 39 nokauta, nakon što je u martu u borbi u Bruklinu oborio do tada neporaženog Kubanca Luisa Ortiza.

2000.

godine Britanac Lenoks Luis je pobjedom nad Amerikancem Ivanderom Holifildom postao posljednji apsolutni prvak svijeta u teškoj kategoriji   


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.