BORILAČKI SPORTOVI

Beljo: Želim meč za prvaka svijeta

Er. BIJEDIĆ

1.8.2018

Puno toga se izdešavalo u posljednje dvije godine s jednim od najboljih bh. boksera Damirom Beljom, jedinim čovjekom u ovom sportu iz naše zemlje koji je stigao do naslova evropskog prvaka po WBO verziji kada je u martu 2015. godine savladao Nijemca Maika Kurcvela (Kurzweil).

Beljo se približio svom snu i borbi za svjetskog prvaka, ali je onda uslijedila saobraćajna nesreća, povreda šake i ruptura bicepsa, pa je u prethodne dvije godine imao samo dva meča.

Puno lošeg

- Imao sam puno pehova, redale su se povreda za povredom. Kad sam se trebao boriti za svjetskog prvaka, udario me auto. Dogodilo se puno toga lošeg, ali hvala Bogu koji zna zašto je moralo tako biti.

Bio sam daleko najbolje rangiran bokser iz regije. Ipak i dalje dobro kotiram u svijetu profi boksa, tako da ću s jednom ili dvije pobjede opet biti lansiran tamo gdje sam bio - govori Damir Beljo.

Bosanskohercegovački bokser priprema se za meč koji ga očekuje 8. septembra ove godine u zagrebačkoj Areni.

- Bit ću jedna od glavnih predborbi Filipu Hrgoviću, možda će to biti meč i za WBC internacionalnu titulu. WBC je uz WBO, gdje sam bio prvak Evrope, plus IBF i WBA, među jedine četiri organizacije koje vrijede. Deset stepenica ispod je IBO, a sve drugo je šuplja priča - kaže Beljo.

Svoju posljednju borbu imao je u februaru u Njemačkoj, kada je savladao Mindia Nozadzea. Iako se činilo da je meč poslužio za povratak, sam Beljo smatra da je bio prilično nevažan za njegovu karijeru.

Nove mogućnosti

- Iskreno, bio je to meč nizašta, s malo slabijim protivnikom. Na tom sam meču nastupio i pomalo nesportski. Meni su dali razrađene rukavice, skoro kao za MMA. On je imao nove rukavice, a to puno znači. Krenuo sam agresivno, udario ga u potiljak, čak jednom i poslije stopa sudije jer sam mislio da, ako meč ode u sljedeće runde, mogu izgubiti od slabo rangiranog borca. Kada ste domaćin, praktično vam je sve dozvoljeno. Žao mi je što sam i ja bio dio takvog događaja - naglasio je Beljo, kojem je Dizeldorf pratično domaći ring.

Pobjeda u Zagrebu otvorila bi nove mogućnosti, a naredni izazov bi mogao biti Las Vegas.

- Ako pobijedim, 5. oktobra idem u Las Vegas. Neću otkrivati još detalje, ali nadam se da se ništa neće izjaloviti, samo da ne bude novih povreda i da mi Bog da snage da izdržim ove pripreme.

Došao sam na korak od toga i mislim da ponovo mogu. Želim se boriti za svjetsku titulu. Nema smisla trenirati ako ćeš stalno boksati sa levatima - zaključio je jedan od najboljih bh. boksera.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.