BORILAČKI SPORTOVI

UFC borac pod bh. zastavom: Sanjam da donesem pojas prvaka u BiH

Bektić: U srcu narod iz BiH

Piše: Avaz Sport

6.8.2018

Kao trogodišnjak je s porodicom izbjegao iz Srebrenice 1994. godine. Kako to obično biva, izbjeglička porodica tražila je svoje mjesto pod suncem. Bili su jedno vrijeme u Njemačkoj, da bi se skrasili u američkom Linkolnu.

Liga prvaka

Mirsad Bektić danas je poznati UFC borac, a već po dolasku u SAD pokazivao je taj borilački duh. U školi je istjerivao pravdu, jer su ga zadirkivali kada bi dva dana na sebi imao istu odjeću, a čim mu se ukazala prilika, krenuo je u borilačke vode.

- Uvijek sam se borio da se dokažem. Odmah po završetku škole otišao sam od kuće, čim sam dobio priliku da treniram u ozbiljnom kampu. Po cijeli dan sam trenirao kako bih došao na što viši nivo - kaže za „Dnevni avaz“ Bektić.

A u sportu koji se naziva MMA ili mješovite borilačke vještine, najviši nivo je UFC. Poput fudbalske Lige prvaka, okuplja najbolje borce svijeta i oni se ne štede u kavezu.

- Nije lako doći u UFC, a nije se lako ni zadržati tu. Ne može se ostati ako nema rezultata. Prosjek nije nešto što se traži u ovoj asocijaciji. Najbolji ostaju i potrebno je uvijek biti maksimalno spreman, naglasio je ovaj borac.

Biti u UFC-u, živjeti na relaciji Kanada – SAD, i tada bi najlakše bilo nastupiti pod zastavom jedne od ove dvije države. Ipak, Bektić nikad nije ni pomislio da pored njegovog imena stoji bilo koja druga, osim zastave BiH.

Poziv iz Kanade 

- Nemam tu nikakvu dilemu i nikad je nije bilo. To je mala stvar kojom se želim odužiti mom narodu koji je toliko patio. U sportu uvijek želiš biti bolji, a ja sanjam da donesem pojas prvaka u BiH. Zamišljam sebe kako sam došao na aerodrom i kako sam pojas donio našim ljudima - priželjkuje Bektić, koji ima omjer 13 pobjeda i samo jedan poraz, te je moguće da u skorom vremenu dobije priliku da se bori za titulu.

Posljednje vrijeme baterije puni u Sarajevu i kaže da mu to itekako godi.

- Drago mi je da me moj narod sve više upoznaje. Znam da mi ljudi žele dobro i to sa sobom nosim u srcu. Ostajao bih i duže tu, ali morao sam nazad.

Zvali su me iz tima i rekli da se vratim kako se ne bih opustio. Žele me imati na oku, jer u novembru imam naredni meč u Njujorku - najavio je Bektić.

Redžović u samom vrhu

- Nisam poznavao borce iz BiH. Jednom sam pitao prijatelja gdje mogu trenirati, a on mi je pohvalio Adnana Redžovića. S njim sam se sreo slučajno u Sarajevu, upoznali smo se i počeo sam dolaziti u njegov klub. Kod njega se radi na vrhunskom nivou. Ne mogu naći dva ili tri mjesta na kojima sam bio da se tako dobro radi - govori Bektić.

27 godina ima Bektić, što se u ovom sportu smatra relativno mladim borcem

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.