USPJESI

Redžep Halilović za Avaz.ba: BiH nikad nije imala kikbokserku kao što je Tara Bohatjuk

Žestoke pripreme

Tara Bohatjuk i Redžep Halilović. Facebook

Piše: Al. Ti.

25.9.2018

Mlada bh. kikbokserka Tara Bohatjuk porazila je Grkinju Elenu Katsimichu u finalu Svjetskog prvenstva za juniore, koje se ove godine održava u Italiji, te je postala prvakinja svijeta u kategoriji do 60 kilograma - disciplina lou kik.

Ovaj veliki uspjeh mlade Tare posebno je razveselio njenog trenera Redžepa Halilovića, koji je proveo žestoke pripreme i jedan je od najzaslužniji za veliki uspjeh.

Halilović je za Avaz.ba kazao da mnogi u BiH još nisu svjesni rezultata kakav je postigla Tara, ali i naglasio da naša zemlja do sada nije imala kikbokserku takve klase.

- Čini mi se da, s obzirom na to da se radi o borilačkom sportu, cijeli rezultat nije ispraćen onako kako bi trebalo, jer je ovo zaista velika stvar. Narod voli čuti lijepe vijesti, ali mi se čini da nismo imali medijsku podršku kakvu smo trebali – kazao nam je Halilović.


Facebook

Naglasio je da je Tara ostvarila svjetski rezultat, s obzirom na to da je ove godine već pobjeđivala aktuelne prvakinje svijeta koje su starije od nje.

- Izuzetno jaku konkurenciju je pobjeđivala, tu se radi o dvostrukim prvacima svijeta. U finalu je porazila Grkinju Elenu Katsimichu i tako postala prvakinja svijeta u kategoriji do 60 kilograma, u disciplini lou kik – napominje Halilović.

Istakao je da je Tara izuzetno sretna zbog velikog uspjeha te naglasio da je ovo kruna rada koji traje već pet godina.

- Tokom svih ovih godina pobjeđivala je sve, osvajala državna i balkanska prvenstva. U Italiju je otišla da konačno dokaže i pokaže da je najbolja, i u tome je uspjela. Tara je vježbala za stariju konkurenciju. Na prvenstvu Balkana sam ja tražio da radimo mečeve sa starijim djevojkama, da vidim gdje je. Zbog toga sam bio uvjeren da će osvojiti zlato i ostale njene protivnice nemaju šanse – ponosno kaže Halilović.

Facebook

Kazao je da, nažalost, klubovi u BiH nemaju podršku države, što je poražavajuća činjenica, s obzirom na rezultate kakve postižu.

- Još je takva situacija da naši klubovi podnose najviše tereta. Kada idemo na međunarodna takmičenja, klubovi snose sve troškove. Međutim, kada je u pitanju naš klub, tu najveću podršku imamo u Ministarstvu kulture i sporta KS, odnosno ministra Mirvada Kurića. On prepoznaje naše rezultate i vidio je u početku da imamo mnogo potencijala da se predstavimo na međunarodnoj sceni. Ministar nas podržava maksimalno i mislim da je on jedan od najzaslužnijih za sve ove uspjehe – ističe Halilović.

Halilović je kazao da, osim Tare, ima još talenata kada je u pitanju kik-boks.

- Imamo tu svakako Emu Bajrić iz Bihaća, koja je aktuelna prvakinja Evrope i svijeta u kikboksingu. Tu je, također, Imran Kolenović, momak koji je odmah iza Tare. Svakako ne smijemo tu zaboraviti ni Merimu Bašić, koja sljedećeg mjeseca ima Evropsko prvenstvo u kik-boksu u Slovačkoj. Siguran sam da će ona tamo osvojiti neku medalju, ali sve zavisi od priprema. Ranije je pobjeđivala svjetske i evropske prvakinje – zaključuje Halilović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.