MMA

Neprijatelji spremni za obračun u kavezu

Svijet iščekuje, bahati Irac ili neporaženi Dagestanac

N.D.

6.10.2018

Najveća borba u historiji UFC organizacije održat će se u noći sa subote na nedjelju. Svijet mješovitih borilačkih sportova iščekuje obračun između Irca Konora Mekgregora (Conor McGregor) i Rusa iz Dagestana Kabiba Nurmagomedova. Da se sprema obračun pokazalo je i vaganje, kada je Irac nasrnuo na ruskog borca.

Teške izjave

Obojica iza sebe imaju vrhunske rezultate, obojica su dovoljno bahati i bili su spremni na “treš tok” u svakoj mogućoj najavi ovog meča. To su dva čovjeka koji se, zaista, ne podnose i kao pravo mjesto za obračun vide kavez u Las Vegasu.

U teškim izjavama prednjačio je irski borac. Nurmagomedova je nazivao pacovom, prijetio da će mu otkinuti glavu, kako će Dagestanca pretvoriti u lutkicu, da će mu prosuti mozak...

Ovaj drugi, naizgled je mnogo mirniji, ali nimalo nije manje opasan. Počeo je sa pohvalama na račun protivnika, a onda se uklopio. Više nije ostajao dužan, a na kraju je poručio Ircima da će ga nakon meča zavoljeti, da će on biti njihov idol.

Što se tiče o Mekgregora, nije da se iza skupocjenog odijela, bahatosti i bezobrazluka ne krije vrhunski borac. Može ga neko voljeti ili mrziti, ali taj čovjek je pobijedio 21 put i samo tri puta je poražen.

Molitve ljudi

Za povratak pojasa u lakoj kategoriji, pred njim je neporaženi Nurmagomedov s omjerom od 26:0.

Dagestanac se nekad hrvao i sa medvjedom, oduvijek je važio za zvijer, a ovih dana u dagestanskim džamijama ljudi se mole za svog nacionalnog heroja.

Ako se govori o prednostima i manama, opet je sve veoma neizvjesno. Mala prednost daje se Mekgregoru u stojećem stavu, dok bi Nurmagomedov mogao biti uspješniji u parteru.



Napad u aprilu

Međusobni odnos Mekgregora i Nurmagomedova eskalirao je u aprilu ove godine. Navodno je Mekgregor tražio osvetu, jer je Nurmagomedov u hotelu ošamario njegovog prijatelja. Ono što nije navodno jeste da je Irac sa prijateljima napao autobus u kojem su bili borci, a među njima u Nurmagomedov. Od tada i Rus tvrdi da je stvar lična.


Bektić: Šanse 50:50

Mirsad Bektić, jedini bh. borac u UFC-u, kaže za “Dnevni avaz” kako je veoma teško reći ko je u prednosti.

- Vrhunski su borci. Obojica će biti potpuno spremna.

Svaka sitnica može presuditi i mislim da su ovog puta šanse baš 50:50 - kaže Bektić.


16

dječaka živjelo je zajedno kad je njegov otac s braćom odlučio da ih izdvoji i s njima trenira. Nurmagomedov je imao šest godina, a škola je bila na drugom mjestu.


188

zove se Mekgregorova jahta zato što je živio od 188 eura socijalne pomoći. Prema “Forbesu”, od borbi i sponzora Notorijus (Notorius), kako ga zovu, zaradio je 99 miliona eura samo prošle godine

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.