NOVI SPEKTAKL

Habib i Mekgregor se bore u Moskvi pred 100.000 navijača

Bit će to borba koja će se sigurno oboriti sve rekorde gledanosti i zarade

AFP

Telegraf.rs

9.10.2018

Sve ide u pravcu revanša između Habiba Nurmagomedova (Khabib) i Konora Mekgregora (Conor McGregor). UFC je konačno poslije nekoliko događaja koji su imali slab odjek, lošu gledanost i zaradu, imao borbu koja je donijela milione.

Duel Konora Mekgregora i Habiba Nurmagomedova donio im je rekordnu zaradu, gledanost, auditorij koji se brojao u milijardama, jer gotovo da nema osobe na planeti, koja je iole upućena u dešavanja u svijetu, a da nisu čuli barem nešto o borbi Rusa i Irca. 

Donio im je i novu planetarnu zvijezdu - Habiba! Iako je Nurmagomedov i ranije imao popularnost zbog perfektnog skora, koji sada iznosi 27:0 u profi karijeri, tek je poslije pobjede nad Konorom dobio planetarnu popularnost, a UFC tako dobio konačno borca koji je zvijezda u rangu Konora Mekgregora. 


Habib im je bio potreban, a sav haos koji se dogodio poslije borbe, kada je Dagestanac poslije "davljenja" Mekregora i odbrane pojasa preskočio ogradu i zaletio se na tim irskog borca i izazvao opću tuču u publici, možda je bacio mrlju na sport, ali je to upravo ono što će im dugoročno donijeti nove milione, jer sada svi čekaju novi duel Nurmagomedova i Mekgregora.

Nema sumnje da bi tu svi bili na dobitku, jer i Konor i Habib bi dobili "masne" ugovore za borbu. Za UFC 229 Konor je dobio 3 miliona eura, dok je Nurmagomedov za pobjedu uz bonuse dobio 2 miliona eura (postoji mogućnost da mu se dio novca uskrati zbog haosa koji je napravio po završetku borbe). Za revanš bi, nema sumnje, dobili znatno veću sumu.


UFC je oborio rekord u "plati i gledaj" prodajama za online praćenje borbe uživo. Bilo je više od 2 miliona gledalaca, čime je oboren rekord koji je prije toga držao UFC 202, gdje je glavna borba bila između Konora Mekgregora i Nejta Dijaza (Natea Diaza). 

Mekgregor je svojim oglašavanjem poslije borbe već najavio revanš, i to s masnicom ispod oka od posljedice borbe. 

- Izgubili smo meč, ali smo dobili bitku. Rat se nastavlja - poručio je Mekgregor.

Sve to liči na najavu za UFC 229, dok se još nije ni znalo da će doći do njega i da će se Mekgregor i Habib uopće boriti. Mekgregor je čak poručivao da je spreman da se bori u Rusiji protiv Nurmagomedova.

Koliko god da je Irac ponižavao Nurmagomedova pred borbu u "treš toku", toliko je uvijek iskazivao poštovanje prema ruskom narodu. Očigledno je želio da pridobije Ruse, smatrajući da postoji razlika između ruskog i dagestanskog naroda. 

Na Svjetskom prvenstvu u Rusiji je čak i gledao meč "Zbornaje", i to u društvu Vladimira Putina, za kojeg ima samo riječi hvale i poštovanja.

Nema sumnje da bi revanš u Moskvi mogao da ima pravi filmski nastavak, koji bi za Mekgregora ličio na scenarij iz filma "Roki 4".

Također, nema sumnje da bi, zbog hajpa oko borbe, kao i popularnosti MMA sporta u Rusiji, i stadion Lužnjiki bio rasprodat, ukoliko bi se najveći stadion u Moskvi pretvorio u oktagon ring. 

Najveći ruski stadion bila bi prava arena za takvu borbu koju s nestrpljenjem, već sada čeka čitav svijet.

I sam Nurmagomedov je prije godinu pričao da bi njihov duel, ukoliko bi se održao u Rusiji, rasprodao stadion od 80.000 mjesta, a jedino Lužnjiki ima toliki kapacitet.

Bila bi to borba koja bi oborila sve rekorde borilačkih sportova, gdje bi moglo da bude i više od 100.000 gledalaca, i gdje bi se na toj borbi zaradile milijarde eura.

I predsjednik UFC-a Dana Vajt (White) poručio je da mu je Mekgregor odmah po završetku borbe tražio revanš. 

Uskoro ćemo, vjerovatno, saznati kakva je odluka povodom eventualne suspenzije Nurmagomedova zbog tuče koju je izazvao po završetku borbe, ali bi, prema najavama, trebalo da ostane vlasnik pojasa i da dobije oko 250.000 dolara kazne, uz suspenziju od 4 do 6 mjeseci.

Ali nema sumnje da nas, kad-tad, ponovo čeka borba Habiba i Konora, a to će biti spektakl koji će ući u historiju i oboriti sve rekorde gledanosti i zarade. Takve borbe UFC ne propušta, kao što je to bio slučaj kod revanša Konora Mekgregora i Nejta Dijaza.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.