NOVI SPEKTAKL

Ovo je jedini borac koji može pobijediti Habiba: Poznat je po tome da uvijek unakazi lice protivnika

Već godinama pokazuje nevjerovatnu raznolikost, inteligenciju, savršenu tehniku i mentalnu snagu

Toni Ferguson. AFP

Telegraf.rs

18.10.2018

Prošle sedmice smo imali priliku vidjeti dvojicu vrhunskih takmičara u glavnoj borbi UFC-a 229, nakon koje je nastao opći haos u dvorani i bacio sjenku na ostale borce koji su učestvovali u ovom događaju, između ostalih i na Tonija Fergusona (Tony), sljedećeg i jedinog pravog izazivača za Habiba Nurmagomedova (Khabib).

Jedan od najtalentiranijih boraca današnjice u lakoj kategoriji je najavio glavni meč borbom s Entonijem Petisom (Anthony Paul Pettis), koja je proglašena za borbu večeri bez obzira na popularnost Konora Mekgregora (Conor McGregor) i genijalnog Dagestanca. Razlog za tu počast bio je Petisov odličan nastup, ali definitivna zvijezda UFC-a 229 je bio Toni Ferguson.

Habib Nurmagomedov (lijevo) i Toni Ferguson (desno). Instagram

Čovjek koji se prije svega pola godine ozbiljno povrijedio i doveo u pitanje nastavak karijere na nivou neophodnom za učešće u najboljoj MMA organizaciji uspio je da se vrati u ring i pruži fenomenalan performans, oduzme svom protivniku sva oružja i na kraju ga natjera da odustane. 

Toni Ferguson već godinama pokazuje nevjerovatnu raznolikost, inteligenciju, savršenu tehniku i mentalnu snagu.

Na neki način "babaroga" predstavlja vrhunac mješovitih borilačkih vještina do danas. Kao što je Nurmagomedov neprestana opasnost kada se približi svom protivniku i zakači na njega, tako je Feguson nerješiva enigma u borbi na nogama od trenutka kada nađe svoj ritam.

Neprestano smjenjivanje stend-up tehnika, promjena garda, snaga koju poseduje, patentirani "Dars čouk" i konstantna adaptacija bili su previše za sve osim jednog protivnika u Tonijevom UFC rezimeu. Izgubio je borbu protiv Majkla Džonsona (Michael Johnson) 2012. godine sudijskom odlukom.

Ferguson se prvi put pojavio u "The Ultimate Fighter" serijalu, gdje je pokosio sve konkurente i osvojio sezonu i samim tim se našao na spisku UFC boraca. Od tada je uspio da veže trinaest pobjeda i samo jedan poraz.


Ovako su poslije borbe izgledala lica poslednjih 6 protivnika Tonija Fergusona u UFC-u. Instagram

Jedina Tonijeva "slabost" je njegova filozofija, tj. način na koji posmatra borbu. Obično mu treba jedna runda da pokupi tendencije svojih protivnika ne bi li im zatvorio izlaze iz meča koji on nameće. 

Fergusonov stil borbe se teško može opisati iz prostog razloga što u MMA generalno nema mnogo majstora svih aspekata sporta, a da svi aspekti funkcioniraju (pravilo je student svega - majstor ničega).

Pred svoje protivnike "babaroga" iznosi sijaset problema, od školskih direkata i jedan-dva kombinacija, do neuobičajenih greplig vještina, kontra rvanja i laktova i pesnica iz okreta, sve u iscrpljujućem tempu i sa neiscrpnom maštom.


Međutim, ono što Fergusona čini stvarno zastrašujućim je mentalni aspekt njegovih borbi. Čovjek je jednostavno neustrašiv i neuništiv. Njegovi protivnici se redovno nalaze u situaciji da misle da je Tonijev kraj blizu, samo da bi ih već u sljedećem trenutku doveo u poziciju u kojoj je on bio i tako im "uzme dušu". To je izuzetno riskantno, ali i nevjerovatno uzbudljivo za gledati.

Toni Ferguson je prilika koju UFC mora iskoristiti. Borba između njega i Nurmagomedova će biti veličanstvena, bez obzira na to što će, ukoliko je zakažu ponovo, to biti peti put da se taj meč pravi, a posljednji put bio je otkazan jer je Habibu pozlilo pred borbu i završio je u bolnici tokom skidanja kilograma pred UFC 209.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.