BORILAČKI SPORTOVI

Novi UFC spektakl u februaru: U oktagon se vraća legendarni Brazilac

43-godišnji veteran uspio dokazati kontaminaciju i ima se priliku boriti

Anderson Silva: Suspenzija mu ovih dana završila. AFP

Index.hr

25.11.2018

UFC je danas objavio da će se legendarni Brazilac Anderson Silva vratiti u oktagon u februaru naredne godine. Tada će se boriti protiv neporaženog borca Izraela Adesanja (Israel Adesanya), koji ima 15 pobjeda.

Ovom 43-godišnjem veteranu bit će to prva borba nakon dvije godine pauze. Posljednji nastup imao je u februaru 2017. godine kada je savladao Dereka Brunsona. 

Nakon toga došlo je do njegovog drugog pada na doping otkako se bori u UFC-u te kao posljedica toga bila prisilna pauza. Očekivalo se da bi mu mogla uslijediti suspenzija koja će mu završiti karijeru, no uspio je dokazati kontaminaciju i imat će priliku još se jednom vratiti. Suspenzija mu je upravo ovih dana završila pa je UFC to iskoristio za potvrdu borbe.

Na drugoj strani će mu se suprotstaviti 14 godina mlađi borac s Novog Zelanda. Meč će biti održan 10. februara u Melburnu, što je biti još jedna prednost za Adesanja, koji će biti gotovo na domaćem terenu. Zanimljivo, za isti event mu je ponuđeno mjesto službene zamjene za glavnu borbu, no on je to isto odbio.

Glavna borba naravno je ona između Roberta Vitekera (Whittaker) i Kelvina Gasteluma, koji se bore za pojas UFC prvaka kategorije. One do 84 kilograma, one koju će Adesanja sigurno napasti ukoliko savlada najvećeg ikad. I bit će mu to, unatoč Silvinim godinama, izuzetna referenca.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.