ZVIJEZDE

Zbog idola Brusa Lija udarao u drvo banane

Roditelji su mu se razveli kada je imao šest godina, sa sedam počeo raditi kao pomoćnik jednom starom ribaru

Pakjao: Osvojio 11 naslova svjetskog prvaka

F. I.

26.11.2018

Kada je u julu ove godine u malezijskom glavnom gradu Kuala Lumpuru u sedmoj rundi nokautirao Argentinca Lukasa Matisea (Lucas Matthysse), za pojas svjetskog prvaka WBA verzije u velter-kategoriji, neumorni Filipinac Mani Pakjao (Manny Pacquiao) obratio se prisutnima riječima:

- Vratio sam se. To je to. Vratio sam se u boks. Bilo je samo pitanje vremena. Morate se odmoriti i se i to je upravo ono što sam učinio. Ne hvalim se, ali mislim da su ga moji udarci boljeli. Svaki udarac ga je zabolio. Izgledam li staro, danas sigurno ne.

Ovom 39-godišnjem Filipincu to je bio ni manje ni više nego 11. naslov svjetskog prvaka, po čemu je poseban.

Novi okršaj

I još ne odustaje. Polako se sprema za novi okršaj koji je najavljen za 19.januar naredne godine. Mjesto radnje bit će legendarni MGM Grand hotel u Las Vegasu, a protivnik Amerikanac Adrijen Broner (Adrien). Poslije bi mogao uslijediti okršaj s Amerikancem Flojdom Mejvederom (Floyd Mayweather).

- Prvo se borim s Bronerom, a zatim postoji velika mogućnost meča s Mejvederom. On se vraća i razgovaramo o revanšu, ali prvo moram odraditi ovu borbu. Sreli smo se u Japanu i rekao mi je da želi revanš. Zbog poraza u prvom meču ne mogu mirno otići u penziju - kaže Pakjao.

Prvi put se povukao aprila 2016. godine, ali pauza je trajala vrlo kratko. Samo sedam mjeseci kasnije vratio se u ring trijumfom nad Amerikancem Džesijem Vargasom (Vargas).

Rođen je 17. decembra 1978. u Kibave, u provinciji Bukindon na jugu Filipina. Kada je napunio dvije godine, zajedno s porodicom se seli u još udaljeniji kraj u grad Tango, koji se nalazi na samoj obali Celebeskog mora.

Njegov prvi uzor bio je Brus Li (Bruce Lee), zbog kojeg je počeo vježbati udarce udarajući u drvo banane koje se nalazilo ispred njegove kuće.

Roditelji su mu se razveli kada je imao šest godina, sa sedam je počeo raditi kao pomoćnik jednom starom ribaru, a zbog zalaganja dobivao je dio ulova. Jedan dio ribe je zadržavao za sebe i porodicu, dok je drugi dio prodavao za 50 pezosa (1 dolar) po komadu.

Dva dolara

- Zašto sam postao bokser? Zato što sam čuo da nešto mogu zaraditi od boksa. Čuo sam da kada se borite, čak i kada izgubite, nešto zaradite. Za pobjedu dobijete 100 pezosa. Ako izgubite, dobijete pola. Za taj novac mogao sam kupiti nešto riže - sjeća se Pakjao.

Njegov život počet će se mijenjati kada je stigao u Manilu, gdje je radio na jednoj deponiji, ali je imao sreće da upozna Bena Delgada, vlasnika poznate teretane. Delgado je pristao da trenira Pakjaa i sve ostalo je historija.

Kroz karijeru Pakjao će postati jedini bokser u historiji koji je držao svjetske titule u osam težinskih kategorija. Prije tri godine izgubio je od Mejvedera, ali tom je borbom postao drugi najbolje plaćeni sportista svijeta, s obzirom na to da je zaradio 142 miliona dolara.  

Od kongresmena do pjevača

- Kongresmen provincije Sarangani koju zastupa u filipinskom parlamentu. Prvi put na tu poziciju je izabran 2010. godine, a reizabran 2013. Njegova supruga je njegova prva zamjenica

- Vlasnik košarkaške ekipe koji se takmiči u filipinskoj razvojnoj ligi. Jedno vrijeme je glavni trener i igrač košarkaškog kluba po imenu Mahindra Enforsers

- Ima visoki čin u filipinskoj armiji

- Kao pjevač je izdao dva albuma i tri hit singla

- Okušao se i u filmskoj industriji

- Veliki humanitarac, nakon svake pobjede donira novac jednoj bolnici i dodjeljuje 250 stipendija djeci kroz svoju humanitarnu organizaciju. Vlasnik lutrije koji profit vraća narodu kroz uplaćivanje zdravstvenog osiguranja.




Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.