PRIČE

Uvijek ponosno pod bh. zastavom

Tokom rata sa porodicom izbjegao u Njemačku

Dadović: Vodi klub u Atlanti

N. D.

18.1.2019

S roditeljima i dva brata, Amir Dadović morao je kao dijete napustiti rodnu Banju Luku. Skrasili su se u Njemačkoj, gdje je, zajedno s braćom Adnanom i Adisom, trenirao kik-boks i tekvondo.

– Uvijek smo porodično voljeli borilačke vještine tako da je to uvijek bio, a i ostao, neizostavan dio naših života – kaže Dadović za “Dnevni avaz”.

Tražio sebe

Kao i većina ljudi koji napuste svoje ognjište, i Dadović je tražio sebe pa je kao 19-godišnjak otišao u Sjedinjene Američke Države.

– Amerika mi je dala priliku da se upoznam s novim borilačkim vještinama, prije svega sa MMA i BJJ. Razvijao sam se u mješovitim borilačkim vještinama i borim se i sada aktivno.

Bilo je velikih pobjeda, koje mi mnogo znače, ali uvijek sam u ringu ponosno pod zastavom Bosne i Hercegovine – naglašava Dadović.

Kako kaže, veoma je sretan što može raditi nešto što tako mnogo voli i što ga čini sretnim, a istovremeno od toga može izdržavati porodicu.

- Kad se ne takmičim ili ne spremam za borbe, vodim svoj klub Amerikan top-tim gvinet. Klub sam 2012. osnovao zajedno sa prijateljem Daglasom Limom (Douglas).

Od tada smo dokazali da smo jedan od najuspješnijih klubova za borce u državi Džordžiji. Naravno, osim boraca, treniramo i djecu, kao i rekreativce svih uzrasta. Volimo da dijelimo svoju ljubav prema ovom sportu – riječi su bh. borca.

Napad na titulu

Sa 35 godina, Dadović ima dovoljno iskustva, a s obzirom na to da u borilačkim sportovima borci dugo traju, čini se da ni kao takmičar nije rekao posljednju riječ. Osim u MMA, bori se i u bokserskom ringu.

- Trenutno se spremam za nekoliko mečeva koji su raspoređeni u sljedećih nekoliko mjeseci.

Dobili smo punudu od “Mayweather Promotiona” za jedan bokserski meč. Pregovaramo o tome, a za mene veoma važan meč trebao bi se desiti u martu. Imat ću priliku da napadnem jednu MMA titulu – najavljuje Dadović.

Inače, kako kaže, veoma je ponosan na brata Adisa, koji ima dobru MMA karijeru i vodi klub u njemačkom Kelnu.



Podrška naših ljudi

– Moram naglasiti da imam podršku mnogo naših ljudi. Imamo dosta članova kluba sa cijelog prostora bivše Jugoslavije. Osim toga, dosta našeg naroda me podržava na borbama. Volim ovaj sport, ali drago mi je da mogu na kvalitetan način predstavljati našu zemlju i narod – kaže Dadović.



5.

decembra imao je Dadović posljednju borbu. U bokserskom okršaju nokautom je savladao Meksikanca Ruiza.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.