FRANKFURT U WBO verziji

Iron Puki nokautirao Kurzavu za naslov prvaka Evrope: Ovo je velika pobjeda za BiH

Za Edina Puhala ovo je ujedno i 17. pobjeda iz isto toliko mečeva, te 16. nokaut

Avaz Sport
17.02.2019 09:57

Edin Puhalo, alijas Iron Puki, sinoć je prekidom u trećoj rundi u prepunoj sali u Frankfurtu savladao Nijemca Kaija Kurzavu (Kurzawa) i postao šampion Evrope u WBO verziji. 

Puki je iskusnog Nijemca na pod poslao već u prvoj rundi, ali se Kurzava uspio oporaviti, te u nastavku borbe uzvratiti našem šampionu i poslati ga na pod. Međutim, u trećoj rundi, nakon nekoliko žestokih razmjena, Puki je još jednom nokautirao Kurzavu, te je sudija prekinuo meč.

Za Edina Puhala ovo je ujedno i 17. pobjeda iz isto toliko mečeva, te 16. nokaut, koji mu je ujedno donio i titulu prvaka Evrope u WBO verziji, te status izazivača za prvaka svijeta.

- Ne mogu vam opisati kako se osjećam. Meč je bio žestok od početka do kraja. Pao je u prvoj rundi, a onda mi je istom mjerom uzvratio u drugoj. Ipak, s obzirom na to da sam bio sjajno fizički pripremljen, uspio sam se vratiti u meč i preokrenuti ga u svoju korist. Treća runda je bila žestoka, ali sam krenuo odlučnije u napad i jednostavno demonstrirao silu. Kurzava je veliki borac i veliki šampion, te sam stvarno sretan i prezadovoljan da sam ga uspio pobijediti i to nokautom - prvi su utisci našeg šampiona poslije borbe u Frankfurtu.

Puki dodaje kako je ovo velika pobjeda za boks u Bosni I Hercegovini, s obzirom na to da se ovaj sport, spletom ranijih okolnosti, pomalo nalazi i na marginama javnosti.

- Ovo je velika pobjeda za mene, za Bosnu i Hercegovinu i sve one koji se žele baviti ili bave boksom. Za mene je velika čast što sam kao bokser iz BiH član velike WBO porodice, čiji su supervizori bili na meču i napustili su ga prezadovoljni mojom predstavom. Iskreno se nadam da će vlasti u BiH prepoznati napore nas sportista, posebno boksera, i podržati nas, jer sam u Njemačku otišao bez podrške države. Vjerujem da će se vremena promijeniti, nabolje - kazao je Iron Puki.

On će na narednoj bokserskoj ranking listi ubilježiti i ranking karijere i bit će uvjerljivo najbolji u jugoistočnoj Evropi, pa čak i šire.

- Hvala mojim prijateljima koji su došli da me podrže u Frankfurtu, hvala mojoj porodici, sponzorima i svima vama koji me pratite i podržavate. Ovu pobjedu poklanjam mom dvogodišnjem sinu Arslanu, kojem sam želio pokazati kako treba da se bori kroz život. I, naravno, veliki pozdrav za sve moje Bosance i Hercegovce - završio je Puki, kojeg sada očekuje kratki odmor, a onda nastavak priprema za naredna iskušenja, uz nadu da će javnost prepoznati njegov rezultat.

Komentari

NA VRH