ŽIVOTNA PRIČA

Čovjek rođen stisnute pesnice

Bit će vam žao kada budem milioner, poručio roditeljima koji nisu htjeli da zbog borbi napusti posao

Mekgregor: Mašina za pravljenje novca

N. D.

31.3.2019

Tog 14. jula 1988. godine Toni (Tony) i Mags Mekregor (McGregor), dobili su sina. Na svijet je u Irskoj stigao Konor (Conor). Kako su kasnije ispričali roditelji, imao je stisnutu pesnicu. Malo kome je to u vrijeme kada se rodio značilo, ali danas oslikava svu simbliku dosadašnjeg života Konora Mekgregora. Šampion, prznica, bogataš... Uvijek je išao jako, sa stisnutom šakom. Nije se štedio, ali nije išlo sve baš tako glatko. Njegov današnji život super zvijezde nije nagovještavalo predgrađe Dablina.

Odrastao je u radničkoj porodici, u ne baš uglednom predgrađu Kramlinu. Nije bio na dnu ljestvice, jer imao porodicu i dom. U školi, na ulici, navijač Mančester junajteda istjerivao je pravdu, kao onda kada je sa 11 godina nokautirao predvodnika nasilnika u školi. Htio je igrati fudbal, ali je jednog dana u prljavim patikama došao u boksersku dvoranu, gdje ga nisu primili. To ga nije poklebalo, vratio za nekoliko dana. Počeo je trenirati u „Crumlin Boxing Clubu“, a čim je dobio priliku da dokaže snagu pesnica, kažu da su znali – šampion.

Napustio školu

U Dablinu je upoznao kasnije njegovog dugogodišnjeg trenera Džona Kavanoa (John Kavanagh). U Džonovoj dvorani mješovitih borilačkih sportova (MMA) imao je priliku za sparing. Sve je shvatio jako ozbiljno, pa je isprebijao dva najbolja borca koja su tu trenirala.

– Mali na treningu smo, nismo na ulici – rekao je Kavano, ali je njihova veza od tada bila neraskidiva.

Novca nije moglo biti u toj fazi, a Konor je sa 17 godina napustio školu. Nešto je morao raditi i nije bježao od toga. Radio je kao pomoćni vodoinstalater i kao trgovac, znao je raditi i po 12 sati prije nego je došao na trening. Nemoguće je bilo da u takvim uslovima napreduje, pa je odlučio ostaviti posao vodoinstalatera, kako bi se posvetio treninzima. Roditelji su bili protiv napuštanja posla, nisu vidjeli budućnost u borbama, a on je nakon velike svađe ipak ostao pri svome.

– Bit će vam žao kada budem milioner – rekao je tada roditeljima.

Sa 20 godina je dobio priliku na nešto većoj sceni. Nastupio je u londonskoj promociji „Cage Warriors“ i pobijedio. Stigle su još neke pobjede, ali i dva poraza, ali zatim je zaredao sa osam pobjeda i postao prvak ove promocije. A to značilo samo pojas, lokalnu čast i poglede djevojaka. Ovo zadnje nije bilo bitno, obzirom da je već bio u vezi sa Di Devlin (Dee).

- Svaki dan odlazeći na trening vjerovao sam u svoj kvalitet. Više od mene vjerovala je moja djevojka koja je stalno govorila. Konore mi to možemo, sve ćemo izgurati zajedno, a ti ćes biti najbolji na svijetu. Uvijek me je nakon treninga čekao obrok pun proteina koji su mi neophodni, a sve je to bilo njenih ruku djelo. Nismo imali mnogo novca, ali smo bili najveća podrška jedno drugom i zbog toga joj dugujem mnogo – izjavio je prije nekoliko godina Mekgregor za ženu koja je i danas s njim.

Životna prilika

Isrpljeni su bili, ma koliko živjeli u ljubavi, a onda je stigla životna prilika. Meč u najjačoj organizaciji. UFC događaj u Štokholmu na koji je pozvan okrenuo je sve u njegovu korist. Protivik je nokautiran u oktagonu, a vlasnik UFC-a Dana Vajt (White) ostao je bez daha.

– Ovaj je prvi put kod nas, ali kao da ima 100 borbi – izgovorio je Vajt za buduću „zlatnu koku“.

Stiglo je vrijeme kada su pred „Notorijusom“ padali svi redom, manja i velika imena, a njegova veza s Vajtom je postala neraskidiva. Ni jednom ni drugom se nije svidjelo što je 2016. godine izgubio do Nejta Diaza (Nate), ali baš tu godinu je okončao sa 22 miliona profita prema „Forbesu“. Diazu se kasnije osvetio, sve dok ga prošle godine nije zaustavio Habib Nurmagomedov u borbi kojoj je prethodilo prepucavanje, mnoštvo uvreda, pa čak i pokušaja fizičkih obračuna.

Sada je objavio zvanični oproštaj od MMA, a prije nekog vremena oglasio se Vajt koji je ostao bez najprodavanijeg borca u organizaciji.

– Prijatelju sretno ti bilo u proizvodnji viskija – rekao je najuticajniji čovjek u svijetu MMA.

Irac je već ugrabio i tu sreću. Napravio je brend viski „Proper 12“. Prodaje se odlično, a često ga nema na zalihama. Potražnja je tolika da flaša viskija od 0,7 litara košta manje od 30 dolara, a da se u interenet prodaji prazna boca mogla kupiti i za 90 dolara.

Možda se boriti više neće, ali će ostati mašina za pravljenje para.


Socijalna pomoć 

Na prvi UFC meč je krenuo nekoliko dana nakon što je podigao socijalnu pomoć u iznosu od 188 dolara. Vratio se kući s nagradom koja je iznosila 60 hiljada dolara. Kasnije je svom brodu dao ime „188“ u sjećanje na ček koji je tada unovčio.

Navodno silovanje

Britanski mediji objavili su da je u januaru ove godine Mekgregor uhapšen zbog silovanja. Navodno je silovanje počinjeno mjesec dana ranije, ali nije podignuta bilo kakava optužnica. Neki mediji te događaje povezuju sa njegovom odlukom da se 30 godina života oprosti od aktivnih borbi u MMA.

Meč protiv Flojda

Nikada ni jedna meč u borilačkim sportovima nije izavao toliko pažnje, kao kada su se u avgustu 2017. sastali u bokserskom „okršaju“ Mekgregor i neporaženi prvak Flojd Mejveder (Floyd Mayweather). Meč vrijedan stotine miliona, donio je poraz Konora, podsmijehe bokserskog svijeta, ali je

bilanca bila jasna – Konor je inkasirao 150 miliona dolara.

5

društveno korisnog rada dobio je kao kaznu zbog napada na autobus u Bruklinu u kojem bili MMA borci.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.