EKSKLUZIV

Tom Švarc za "Avaz": Želim pobijediti Tajsona Fjurija u Las Vegasu

U junu ga u Sjedinjenim Američkim Državama čeka meč karijere protiv slavnog Britanca

Švarc: Prvo sam se ugledao na Lenoksa Luisa

Piše: N. D.

1.4.2019

Ima 24 godine, što je za svijet boksa izuzetno mlad takmičar, ali on već ima 24 pobjede u profesionalnom ringu. Zove se Tom Švarc (Schwarz), nikada nije poražen i najveća je njemačka nada u teškoj kategoriji.

Prije nekoliko dana saznao je i novog protivnika, a jasno da se radi o najvećem zalogaju do sada obzirom da će se 15. juna ove godine boriti u američkom Las Vegasu protiv bivšeg svjetskog prvaka, već legendarnog Britanca Tajsona Fjurija (Tyson Fury).

Činjenica da je dobio ponudu da se bori protiv Fjurija govori da Švarc spada među mlade zvijezda svjetskog profesionalnog boksa, a ekskluzivno za “Dnevni avaz” iznio je očekivanja pred ogled koji mu slijedi, kao i još mnoge detalje o počecima karijere, uzorima, ciljevima...

Sami vrh

- Dugo sam u boksu, još od moje desete godine. Evo nakon 14 godina za protivnika ću imati Fjurija i šta sam mogao bolje dobiti od toga. On je veliki borac, ali ja sam mlad i neporažen. Pobijedio sam 24 borbe i u samom sam vrhu na svjetskoj rang listi. Do sada sam pokazao koju vještinu imam i želim to pokazati i protiv Tajsona. Nemam šta izgubiti i dat ću sve od sebe da pobijedim i u toj borbi - kazao je Švarc i dodao da je njegov cilj biti prvak svijeta, bez obzira s kim će se u ringu sresti u budućnosti.

Neki će reći kako nema opako lice, ali Švarc je danas bespoštedan u ringu. Kako kaže u djetinjstvu je znalo biti i drugačije.

- Tukli su me u školi dok sam bio mali. Ključalo je u meni i morao sam nešto učiniti, nisam želio da trpim. Počeo sam se baviti boksom, kako bih branio sebe. Da, tukao sam se na ulici kasnije, ali što sam dublje ulazio u boks, sve manje su me zanimali neki ulični obračuni. Jednostavno mi se to više nije sviđalo - rekla je njemačka bokserska nada.

Uzore je, kako kaže, tražio isključivo u onome što ljudi pružaju u sportu.

Slijediti snove

- Kao sportista, tražiš sportske uzore. Bez sumnje da sam se prvo ugledao na Britanca Lenoksa Luisa, velikog boksera, a potom i na Amerikanca Flojda Mejvedera i Irca Konora Mekgregora. Njih povezuje činjenica da su izvrsni borci u svojim mečevima, a imaju i žicu za posao - mišljenja je Švarc.

Jasno mu je da i njega neki mlađi borci već gledaju kao idola, a spreman je dati lekciju onima koji žele biti sportisti.

- Mogu ja reći da sam i ja mlad, da imam još mnogo toga da ostvarim, ali onima koji tek počinju mogu reći da budu vrijedni i da slijede svoje snove. Samo tako se može napraviti uspjeh. Mnogi misle da postoji drugi put, idu u doping, ali nema sreće u tome. Nikada se neko ko krene tim putem neće osjećati kao pravi šampion. A ako nemate osjećaj da ste ostvarili stvari na pravi način, onda i niste pravi šampion. Doping je za kukavice koje nikome ne mogu biti primjer - kazao je Švarc.

Baš sam nestrpljiv

Fjuri je pohvalno govorio o Švarcu, za kojeg jde rekao da je veoma kvalitetan i ambiciozan borac.

- Stvarno se radujem mom prvom meču u Las Vegasu. U boksu uvijek sanjaš da odeš u Ameriku kako bi se tamo dokazao. Bio sam tamo u mojoj posljednjoj borbi, a sada idem opet.

Baš sam nestrpljiv. Švarc je mlad, svjež i ambiciozan, ali ja ću biti potpuno spreman za njega - izjavio je za britanske medije velika pričalica Fjuri (30).

Bit će paklena borba

Borbu u Las Vegasu organizira Bob Arum, jedan od najvećih svjetskih bokserskih promotora inače vlasnik „Top Ranka”.

- Nismo željeli gubitnika, nego čovjeka koji je pobjeđivao, zato je Švarc protivnik Fjuriju. Tajson je veliki momak, veliki momak je i Tom. Bit će paklena borba - rekao je Arum.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.