LJEPOTICA I ZVIJER

Nikolina Vidačković: Prva borba mi je dala motivaciju i volju

Sport i novinarstvo su joj dvije najveće ljubavi

Jasmin Alibegović

17.5.2019

Vidačković: Trenira svaki dan - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+4

Nikolina Vidačković (20) vuče korijene iz Konjica, a u borilačkom svijetu nalazi se malo više o dvije i po godine. Članica je splitskog "Pit Bull Gym" kluba i bori se u low-kicku, K1, Full contactu, Savate boksu i boksu.

Nije se obazirala

Uz sve nabrojano, Nikolina je studentica na drugoj godini novinarstva na Filozofskom fakultetu u Mostaru te je voditeljica na splitskom radiju "Kampus". Prije kik-boksa, Nikolina je trenirala odbojku, ali je ubrzo odustala od tog sporta.  

- Bavila sam se odbojkom nekih 4-5 godina i uživala sam, ali od toga nije bilo ništa konkretno. Nekoliko puta mi je tata predložio boks, ali nisam se puno obazirala. Zatim smo jednom u društvu slučajno otvorili temu o treninzima i kik-boksu. Tada sam odlučila da želim trenirati ovaj sport i već sutra otišla sam na prvi trening - kaže Vidačković.

Rado se prisjetila svojih početaka u ringu.

- Sa sigurnošću mogu reći da volim ovaj sport. Prva borba je svakako bila najveće uzbuđenje, završila je porazom, ali mi je tako dala dodatnu motivaciju i volju. Svaki idući meč je moj cilj, bez obzira je li to takmičenje na svjetskom ili državnom nivou - ističe mlada djevojka hercegovačko-dalamtinskih gena.

Trenira svaki dan

Zahvaljujući vrhunskim trenerima s kojima radi, Nikolina na svako takmičenje dolazi spremna, a pazi i na ishranu.  

- Uglavnom budu treninzi svaki dan po dva puta dnevno, kondicija, snaga, tehnika i sparinzi. Odnedavno sam spustila svoju kategoriju, pa s obzirom na to, moram poprilično paziti na ishranu prije borbi i baš mi je to bio najteži dio - kaže ambiciozna Nikolina.  

Za Nikolinu svaka pobjeda je značajna, a izdvojila je i svoj za sada najveći i najdraži uspjeh.

- To je seniorsko državno prvenstvo u K1 disciplini koji je u finalu završio mojom pobjedom nad protivnicom od koje sam otprilike pola godine prije izgubila - riječi su naše sagovornice.

Sa velikim zadovoljstvom prati borilačke sportove, ali ipak uzori su joj njeni prijatelji iz kluba.

- Oni su također na svjetskom nivou i guraju me naprijed i zahvaljujući njima učim i napredujem - naglašava Vidačković.

Najnormalnija stvar

Smatra da postoje mnoge predrasude kada je u pitanju kik-boks kao sport.

 - Većina kik-boks smatraju nasilnim i misle da se svaki put vraćamo s treninga sa masnicama i povredama, a pogotovo postoje predrasude za žene u ovom sportu. Smatra se "muškim" sportom, često čujem: "Ti si cura, nije to za tebe", ali nekako sam navikla pa "na jedno uđe, na drugo izađe" kad ste okruženi ljudima koji se bave tim to je najnormalnija stvar, tek kada bi proveli neko vrijeme tu znali bi o čemu pričam - ističe Nikolina.  

Potom nam je ispričala i jednu anegdotu iz ringa, koji joj je "druga kuća".

- Jednom sam dobila snažan udarac nogom u glavu i počela se smijati protivnici u lice, iako stvarno nije bilo smiješno, možda neki refleks. Onda je ona očito to prepoznala kao provokaciju pa je krenula još jače na mene - priča nam ova sjajna borkinja.

Sve u granicama

Van borilišta Nikolina je sasvim obična djevojka s osmijehom na licu.

- Van borilišta sam mirna i pretpostavljam da se nikada ne bi moglo reći da se bavim ovim sportom. Uglavnom se šalim, što na svoj, što na tuđi račun, ali naravno sve u granicama - koju odmara pozitivna energija i druženje s osobama koje voli - otkriva Vidačković.

Romantika je neizostavna stvar i kada je u pitanju Nikolina.  

- Van treninga ima "ono nešto". Svakom je ugodno čuti kompliment, ne obasipaju me toliko često pa se dobro nosim, a romantike ima svugdje pa tako i kod nas. Kod muškaraca mi je bitno da je muškarac u pravom smislu te riječi - kaže uspješna i šarmantna Nikolina.

Svoje planove u budućnosti nije krila.

- Motivaciju pronalazim u svom klubu među takmičarima i trenerima, također su mi moji prijatelji i porodica vjetar u leđa. Planiram završiti fakultet i nadam se naći posao u struci, ali i nastaviti trenirati i boriti se - zaključuje Vidačković te mladima poručuje da se čvrstvo drže svojih snova, vjeruju u sebe i da ne odustaju čak i kada je najteže.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.