RING

Borba od 110 rundi završila bez pobjednika

Obojica boraca su izgubila približno po 10 kilograma tokom borbe

Irski stav kod najave borbe: U to vrijeme vrlo popularan

N. DEMIROVIĆ

3.6.2019

Muhamed Ali (Muhammad), Majk Tajson (Tyson), braća Kličko... Veliki je niz bokserskih velikana koji su osvojili svijet. Svi su u svoje vrijeme bili velike zvijezde, a neko je nekada ranije utabao put da bi oni mogli biti ono što jesu. O borcima iz davnih vremena malo se zna, što zbog tada manjeg medijskog prostora, ali i protoka vremena. Ipak, to ne znači da neka dostignuća nisu vrijedna divljenja.

Karijera Entonija Džošue (Antony Joshua), koji je proteklog vikenda ostao bez četiri pojasa prvaka, možda najbolje govori i o nekim drugim ljudima iz svijeta boksa. Imao je Britanac 22 pobjede u karijeri i ukupno 84 runde je bio u profesionalnom ringu, a sada je u porazu protiv Endija Ruiza (Andy) dodao još sedam puta po tri minute. Ukupno 91 runda i milioni na bankovnom računu.

Da taj podatak kojim slučajem mogu vidjeti Endi Boven (Andy Bowen) i Džek Burk (Jack Burke), vjerovatno bi se imali čemu smijati. Oni su u jednom meču boksali duže nego Džošua u cijeloj dosadašnjoj karijeri. Njih dvojica su 6. aprila 1893. godine odradili najdužu borbu u historiji boksa. Meč u Olimpijskom klubu u Nju Orleansu trajao je 110 rundi ili vremenski - sedam sati i 19 minuta. U ring su ušli u 21 sat, a sve je okončano poslije 4 ujutro.

I to ni jednom do njih nije bilo dovoljno za pobjedu. Sudija je prvo proglasio prekid borbe bez odluke, a kasnije je preinačeno u neriješeno.

Zanimljivo je da je tempo borbe opao nakon 50. runde, pa je publika počela zviždati, a borci, iako već jako iscrpljeni, pokušavali su dati sve od sebe. Ipak, nakon što su se ispovređivali u daljnjim rundama, Boven i Burk su samo kružili jedan oko drugog, u publici su mnogi zaspali, a sudija je u 108. rundi donio odluku da će prekinuti meč ako za dvije runde ne bude pobjednika, što je na kraju i učinio.

Ovaj meč je bio u lakoj kategoriji, a obojica boraca su izgubila približno po 10 kilograma tokom borbe. Postoji podatak da je Burk slomio većinu kostiju na rukama.

Inače, Boven je za kratko vrijeme tragično okončao karijeru. U četvrtoj borbi nakon ogleda s Burkom protivnik mu je bio Kid Levin (Levigne). Nakon udarca u 18. Rundi Boven je udario glavom o pod, ostao bez svijesti, a sutradan je preminuo. Levin je uhapšen, ali je kasnije pušten bez podizanja optužbe.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.