RING

Čovjek s najtvrđom bradom u svijetu boksa

Neki ga zvali i „kanta za nabijanje“, ali je jednostavno teško padao

Striklend: Gubio na poene

N. DEMIROVIĆ

11.6.2019

Kada se jednom, tamo tokom osamdesetih godina prošlog stoljeća, pojavio skijaš skakač Edi Edvards (Eddie Edwards), bio je top-tema. 

I na Olimpijadi u Sarajevu je nastupio. Čovjek je skakao toliko malo, a bio je popularniji od mnogih osvajača medalja. Njegov život je bio zabava, a i skokovi su izgledali tako.

I drugi sportovi imaju slične „junake“, ali nekada negativni rekordi znaju iznjedriti nešto pozitivno. 

Jednostavno, tako to sport namjesti. Ređi Strilklend (Reggie Strickland) nikada nije bio prvak u boksu, a itekako se borio.

Mnogi bi na dilemu - ko je bokser s najtvrđom bradom u historiji ovog sporta - spomenuli Flojda Mejvedera (Flojd Mayweather) ili neke popularne teškaše, a ustvari je to borac koji je poražen čak 267 puta u svojoj karijeri. 

Ovaj Amerikanac se borio 363 puta, a ima samo 66 pobjeda. Stigao je Striklend i do nešto neriješenih borbi.

Neki su ga zvali „kanta za nabijanje“, ali je on jednostavno veoma teško padao. Čak od 276 poraza, koliko je imao, nokautiran je samo 26 puta. Samo u borbama u kojima je poražen 250 puta, izgubio je odlukom sudija, što znači da je u ringu izdržao do kraja.

Podatak da je ukupno boksovao 2.036 rundi govori najbolje o svemu. Radi se o bokseru koji se nije štedio, imao je mečeve iz sedmice u sedmicu, a njegova zarada je bila skromna. Ostaje zapisano da se u jednom mjesecu borio devet puta. Zanimljivo je da je u ringu bio i s pet budućih prvaka svijeta, a da je nokautom posljednji put izgubio davne 1999. godine, 16 godina prije nego što će se prestati baviti boksom.

Nije se pohvalio da je bio mentor svojoj ljepšoj polovini. Njegova nevjenčana supruga Nikolin Armstrong (Nicolyn) također je profesionalno boksala. 

Nakon što je pobijedila u svom profesionalnom debiju, izgubila je šest puta uzastopno nokautom u prvoj ili drugoj rundi. Da odustane od boksa, nesvjesno su joj u odluci pomogle Lajla Ali (Laila) i Džeki Frejzer-Lajd (Jackie Frazier-Lyde). Lako su je nokautirale kćerke legendarnih Alija i Frejzera.

Inače, prošle godine, sada 41-godišnji Striklend izgubio je zvanje borca s najviše poraza, jer je Krstijan Lejt (Laight) dostigao cifru od 276. I on je veoma rijetko padao, ali je on u ringu proveo „tek“ 1.390 rundi, pa se Striklend i dalje smatra čovjekom sa najčvršćom bradom.

Već je pokrenuo posao Striklend, pa se on i njegov sin Rajan Lemar Reglin (Ryan Raglin) bave organizacijom mečeva u Indijanopolisu.

122 poraza u karijeri je imao Džeri Striklend, polubrat Redžija Striklenda.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.