RING

Jedan od najvećih - Roki po kojem nije snimljen kultni film

Život okončao tragično dan prije 46. rođendana

Marćano: Boks i posao ispred svega

N. DEMIROVIĆ

19.6.2019

Svijet boksa se slaže. On je uz Muhameda Alija (Alli) najveći bokser koji je ikada hodao planetom. Roki Marćano (Rocky Marciano) je uz to nazivan i fenomenom. Borio se u superteškoj kategoriji sa svojih 179 centimetara visine, stao u ring 49 puta i 49 puta pobijedio. Samo šestorica njegovih protivnika su uspjela do kraja meča ostati na nogama. Bio je borac čudne bokserske tehnike, ali su uvijek stradali protivnici.

Marćano je rođen kao Roko Frensis Marćegjano (Rocco Francis Marchegiano), ali je bilo teško Amerikancima izgovarati njegovo prezime, pa je na nagovor jednog promotora pristao na promjenu. 

Gudi Petroneli (Goody Petronelli), legendarni trener, u svom komentaru možda je dao najbolju sliku. 

- Bio je prenizak, prelagan, počeo je sa 25 godina boksati. Nije imao ni doseg, ali je bio izuzetno tvrd i lavljeg srca – rekao je Petroneli. 

Marćanu je idol bio Džo Luis (Joe Louis), a njih dvojica su se i ringu sreli kada je Luis po stare dane boksao da bi vratio dugove. Roki ga je nokautirao, a onda je plakao u svlačionici i tražio oprost.

Mnogi su govorili da je previše posvećen boksu i poslu. Oprostio se od ringa 1955. godine, ali je i dalje mnogo radio. Kažu da je zbog takve njegove naravi stradala i njegova porodica s kojom je bio jako malo. Stalno su se žalili kako je njegov posao ispred njih, a onda su ga u avgustu 1969. godine samo dan prije njegovog 46. rođendana zvali da dođe kući sa snimanja reklame jer ga nisu dugo vidjeli. 

On je odlučio da im udovolji, ali ga vidjeli nisu. Poletio je privatnim avionom, nagovorio pilota na let iako je bilo nevrijeme, a avion se srušio i Roki je okončao život.

Ime Roki odjekuje u svijetu boksa, ali i filmu u kojem je u centru zbivanja ovaj sport. Međutim, Marćano, iako jedan od najvećih na svijetu, nije inspiracija za ulogu koju glumi Silvester Stalone (Stallone). 

Roki Balboa iz kultnog filma je inspiriran čovjekom kojeg su kasnije zvali najjači Hercegovac. Zvao se Jure Čuvalo, rodio se u Kanadi, a tamo je nosio ime Džordž Čuvalo (George Chuvalo). Njegov otac Stipan Čuvalo je iz BiH, rođen u Proboju kod Ljubuškog. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.