SUDBINA

Brat joj preminuo od raka, a od tada se borila da ostvari njegov san

Dobila profesionalni UFC ugovor

N. D.

1.8.2019

Kortez: Snovi ipak dostižni - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+2

Trejsi Kortez (Tracy Cortez) nije znala šta je MMA kad je prvi put gledala brata Hozea (Jose) kako se bori. Imala je 14 godina kad je u novembru 2008. gledala kako njen najstariji brat pobjeđuje bivšeg UFC borca Drua Fiketa (Drew Fickett) podijeljenom odlukom sudija . Ubrzo nakon toga upitala je brata: "Kad se ti možeš boriti, zašto ne bih mogla i ja?"

Kako bi je odgovorio, brat ju je odveo u svoj klub u Feniksu i stavio u ring sa profesionalnom bokserkom da bi joj dokazao da se ipak ne želi boriti. Ipak, nastavila je, a danas je Trejsi profesionalna MMA borkinja s ugovorom u UFC-u, koja je sve napravila iz jednog razloga.

Borba njenog brata koju je gledala protiv Fiketa, bila je njegova posljednja u životu. Tri godine se borio s rakom, a onda izgubio životnu bitku. U njegovu čast, Trejsi je na ruci istetovirala bratov lik sa majicom UFC-a i narukvicom koju je nosio na hemoterapiji. Htjela je da njegov san da bude u UFC oktogonu, i dalje živi.

San je živio, a ona je maštala da ga u čast brata i ostvari. U utorak je impresivno savladala favoriziranu Mariju Agapovu u „Dana White's Contender seriesu“, u kojem mladi borci pokušavaju zaraditi UFC ugovor. Sjela je i zaplakala kad je saznala da će prezime Kortez bio dio najveće svjetske organizacije.

Prvi čovjek UFC-a Dena Vajt (Dana White) bio je očaran njenom predstavom u oktogonu, kao i njenom pričom pa je, nakon što joj je saopćio da je dobila ugovor, rekao kako je zaplakao nekoliko puta.

- I dalje ima dana kad samo sjedim i plačem zbog svega što se dogodilo, ali onda kažem kako moram stisnuti zube i nastaviti gaziti ka svom cilju – rekla je nedavno 25-godišnjakinja.

Osim u oktogonu, Kortez plijeni pažnju i izvan njega, nerijetko se bavi i modelingom, a Amerikanci su je već prozvali najljepšom UFC borkinjom u historiji.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.