DINAMIT U PESNICAMA

Pogledajte listu top 10 boksera svih vremena

U Tajsonovih 50 pobjeda, samo šest boksera je izgubilo sudijskom odlukom

10 najjačih pesnica u historiji boksa. Agencije/Arhiv

N. Če. / Avaz.ba

2.8.2019

Šampioni u bokserskoj superteškoj kategoriji su uvijek bili posebni sportisti. Njihovi udarci su najrazorniji i podnijeti ih ne bi mogao najbolji borac niti jedne druge borilačke vještine.

Neki od tih  udarača su tipični fenomeni mnogo veće protivnike godinama ostavljali u besvjesnom stanju.


Prvi među 10 najjačih udarača koje poznaje historija je Majk Tajskon (Mike Tyson). Najrazorniji bokser kojeg je svijet ikada vidio, u prvih šest rundi svojih borbi je protivnicima priređivao najgora moguća iskustva koja su okusili u svom životu. Na svom vrhuncu bio je poput zvijeri. U Tajsonovih 50 pobjeda, samo šest boksera je izgubilo sudijskom odlukom, ostali su doživjeli nokaut.

Mike Tyson. Agencije/Arhiv

Džo Luis (Joe Louis) je bio šampion superteške kategorije kog su s pravom zvali "Smeđi bombarder". Jednostavno, razorna moć njegovih udaraca nikada ranije nije viđena, razbijao je sve divove pred sobom i upisao je samo tri poraza u 69 borbi. Od toga, 52 je završio nokautiranjem protivnika.

Joe Louis. Agencije/Arhiv

Veliki borac Džordž Forman (George Foreman), čovjek je koji je u karijeri savladao brojne asove među kojima je čak i Džo Frajzer (Joe Frazier). Samo rijetki su pomišljali da bi to uopće bilo moguće.

George Foreman. Agencije/Arhiv

Uz Alija najveći bokser koji je ikada hodao Zemljom. Roki Marčano (Rocky Marciano) je čisti fenomen, borio se u superteškoj kategoriji sa svoji 179 centimetara visine, stao u ring 49 puta i 49 puta pobijedio. Samo šestorica njegovih protivnika su uspjela do kraja ostati na nogama.

Rocky Marciano. Agencije/Arhiv

Muhamed Ali (Muhammed Ali) najveći od najvećih boksovao je u eri od 1960. do 1981. godine. Svaki aspekt njegovog boksa bio je veličanstven. Bio je iskren, uzbudljiv i naprosto jedinstven. Uz to, u boks je uveo zabavu, a njegove pres konferencije prije mečeva su ostale neponovljive. Ostvario je 56 pobjeda, 37 nokautom i samo pet poraza. Neki od njegovih mečeva i dalje se pamte, pogotovo dueli sa Frejzerom i Formenom koji su postali historija ove plemenite discipline. Veliki dio života posvetio je promociji ljudskih prava i borbi protiv ratne politike.

Muhammed Ali. Agencije/Arhiva

Džek Dempsi (Jack Dempsey), prvak svijeta u superteškoj bokserskoj kategoriji vladao je ovim sportom od 1919. do 1926. godine. Smatra se da je on bio neka vrsta boksera kakav je bio TAjson (Tyson), s tim da je posjedovao brzinu mnogostruko veću nego njegovi protivnici. Mnogo puta je prave divove slao na pod, iako je bio mnogo manji od njih sa svoji 185 cm, a jedna od takvih situacija je bila sa Fredom Fultonom visokim 198 centimetara, kojeg je onesvijestio za samo 18 sekundi.

Jack Dempsey. Agencije/Arhiv

Džo Frejzer (Joe Frazier), najžešći udarač lijevicom u superteškoj kategoriji, vjerovatno ikada i viđen. Džo Frejzer je od 32 svoja poražena rivala nokautirao njih 27, a o njemu sve govori to što je bio jedini pravi rival koji je čak uspio i pobijediti najboljeg boksera svih vremena Muhameda Alija (Muhammada Alija).

Joe Frazier. Agencije/Arhiv

Lenoks Luis (Lennox Lewis), čovjek koji je dva bio prvaka svijeta u superteškoj kategoriji, imao je brojne brutalne borbe s najvećim bokserima svog vremena. Posebno su zapamćeni njegovi stravični okršaji sa Evanderom Holifildom (Edvanderom Holyfieldom), ali posebno sa Majk Tajsonom (Mikeom Tysonom) protiv kojeg je odbranio titulu prvaka s kojom se kasnije i povukao na svom vrhuncu.

Lennox Lewis. Agencije/Arhiv

Soni Liston (Sony Liston) je čovjek sa drugim najrazornijim udarcima ikada viđenim u historiji boksa, kakvim ga mnogi smatraju, na krov svijeta boksa se popeo nokautirajući tadašnjeg prvaka u superteškoj kategoriji Flojda Patersona (Floyda Pattersona) u prvoj rundi meča. Ista takva mu je bila i odbrana titule godinu kasnije, ponovo nokautom, a s trona ga je skinuo tek Muhamed Ali (Muhammad Ali).

Sony Liston. Agencije/Arhiv

Maks Bear (Max Baer) je bio bokser koji je zapamćen po okrutnim dešavanjima vezanim uz njegove borbe, budući da je tokom jednog od svojih okršaja 1930. godine borcu Frankieju Campbellu nanio teške povrede mozga od kojih je ovaj kasnije i preminuo. Uz Baera se veže i kasniji prerani prekid karijere boksera Ernia Šafa (Ernieja Schaafa) te smrt koja je ubrzo uslijedila, i sve to nakon primljenih teških udaraca od strane Baera. Da se ipak nije radilo o monstrumu, pokazla je situacija u kojoj je Maks Baer od sudije tražio da prekine meč sa Maksom Šmelingom (Maxom Schmelingom) jer je smatrao da ga može povrijediti jer je ovaj već bio povrijeđen i prilično bespomoćan.




Max Baer. Agencije /Arhiv

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.