ABU DABI

Kralj je samo jedan: Habib pobijedio Poirijea i dokazao da je najveći

Habib i dalje dominantan. Agencije

Piše: Al. Ti.

7.9.2019

Habib Nurmagomedov (Khabib) odbranio je naslov u lakoj kategoriji u UFC-u nakon što je večeras savladao Dastina Poirijea (Dustin Poirier) gušenjem u trećoj rundi.

Na UFC-u 242 održanom u Abu Dabiju, Habib je superiornijim hrvanjem savladao Poirijera u svim segmentima i s pravom opravdao epitet najdominantnijeg borca današnjice. Ipak, ruku na srce, u nekoliko navrata i Poirijer je dobro uzdrmao nepobjedivog Habiba.

Habib je sada nalazi na omjeru 28:0, što je najimpresivniji pobjednički niz u sportu generalno.

Prva runda protekla je u potpunoj dominaciji Habiba, koji je žestokim "ground and poundom" uništavao Poirijea, a u nekoliko navrata ga je i rušio.

U drugoj rundi vidjeli smo i žestok odgovor Poirijea, koji je dobro uzdrmao Habiba, sjajnom ručnom tehnikom, ali očigledno nije imao snage za završetak, što je borac iz Rusije iskoristio za novo rušenje i dominaciju na podu. I pored dobijene druge runde, Poirije je pokazao veliko srce.

Treća runda je počela tako što je Poirije mogao ugušiti Habiba giljotinom, ali se prvak sjajno izvukao. Ubrzo nakon toga "uzeo" je leđa sjajnom Amerikancu i gušenjem ga prisilio na predaju za veliko oduševljenje publike u dvorani.

Nakon borbe Habib je iskočio iz oktagona, ali za razliku od meča protiv Mekgregora, ne da se tuče, već da proslavi sa svojim timom, ali i predsjednikom UFC-a Dejnom Vajtom (Dana White).

Inače, bio je ovo povratak Habiba u oktagon nakon 11 mjeseci i borbe protiv Konora Mekgregora (Conor McGregor), kada je suvereno pretukao najveću MMA zvijezdu.

Sada Habiba čeka Toni Ferguson (Tony), što će vjerovatno biti njegov najveći test u dosadašnjoj karijeri.

Treba naglasiti da je u sunaslovnoj borbi Pol Felder (Paul) podijeljenom sudijskom odlukom savladao Edsona Barbozu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.