ASOVI

Bektić za "Avaz": Sada sam mnogo bolji borac

Morao sam na operaciju nožnog prsta, a to me je odvojilo od treninga, kaže MMA takmičar, koji je porijeklom iz Srebrenice

Bektić: U februaru nova borba. Agencije

Piše: N. Demirović

11.11.2019

Izgubio je u posljednjem meču protiv Džoša Emeta (Josh Emmet), a svima je bilo jasno do to nije pravi Mirsad Bektić. Nije pokazao ono što se od njega očekivalo, a kasnije se govorilo da je u oktagon 28-godišnji Bosanac sa adresom u Kanadi, ušao povrijeđen.

U ekskluzivnom razgovoru za „Dnevni avaz” izvrsni MMA borac, koji je porijeklom iz Srebrenice, govori o povredi, operaciji, školovanju, narednom protivniku, planovima i novom dolasku u Bosnu i Hercegovinu.

Bez alibija

Govorilo se da ste u meč s Emetom ušli povrijeđeni. Koliko u svemu tome ima istine?

- Borac si i koga zanima jesi li zdrav ili nisi. Prihvatio si borbu i ako je ikako moguće, trebaš to ispoštovati. Ja sam uvijek za to da se borim, a ostale stvari čuvam za sebe i nikada ne tražim alibi.

Uslijedila je pauza. Kakvo je sada Vaše zdravstveno stanje?

- Odlično sam, ali iza mene je težak period. Morao sam na operaciju nožnog prsta, a to me je odvojilo od treninga. Odužio se taj oporavak.

Bilo mi je teško da ne mogu trenirati, a pa sam se posvetio nekim drugim stvarima. Uglavnom, danas se ponovo osjećam dobro, sve je iza mene.

U posljednjem meču Mirsad je nastupio povrijeđen. Agencije

Šta vas je činilo sretnim u vrijeme dok niste mogli trenirati?

- Meni je veoma teško bez treninga. Jednostavno sam takav, ali pokušao sam se pronaći u nekim drugim stvarima, kako bih ostao mentalno jak. Posvetio sam se školovanju i tu sam skratio vrijeme do povratka treninzima.

Danas ste potpuno fit, a imate i novog protivnika. Šta očekujete u februaru naredne godine kada imate meč protiv Dena Igae (Dan)? 

Bolji borac

- Nekako možda to nije lijepo reći, ali želim da ga razbijem. Ne zavaravam se da je on lagan protivnik, ali ja sam sada drugačiji. Mnogo sam radio na novim stvarima i mislim da sam mnogo bolji borac. Želim tu pobjedu i mislim da mogu doći do nje.

Borba će se održati u Americi. Koliko vam je to bitno?

- To je osnovna stvar koju sam postavio kao uslov. Nisam htio ići u Evropu iz više razloga. Treba mnogo vremena za put i prilagođavanje. Mislim da je ovaj meč pun pogodak po svemu i da će publika moći uživati. Naravno, u mojoj pobjedi.

Kada planirate novi dolazak u domovinu?

- Otac mi je u Bosni i Hercegovini i stalno smo na liniji. Planiram naredne godine u junu ili julu doći u BiH. Znate da to volim, a ovog puta će sa mnom i ljepša polovina. Nije Bosanka, ona je iz Francuske i svakako joj želim pokazati kako je kod nas.

O Adnanu Redžoviću

Dolazak u BiH Bektića raduje i zbog toga što će moći trenirati u Sarajevu.

- Adnan Redžović je najbolji trener za kik-boks u BiH i zaista mi bude drago obaviti treninge s njim u njegovom klubu - rekao je Bektić.

Pet godina u UFC-u

Bektić je sa porodicom iz Srebrenice završio u izbjeglištvu, preko Italije i Njemačke, stigli su u Sjedinjene Američke Države. Mirsad je počeo trenirati karate prije nego što se počeo baviti mješovitim borilačkim vještinama.

Profesionalni debi imao je 2011. i nakon serije promotivnih nastupa širom Amerike, u kojima je ostvario svih sedam pobjeda, tri godine kasnije potpisao je ugovor sa najjačom svjetskom MMA organizacijom, “Ultimate Fighting Championship” (UFC).

Rangiran je na 13. mjesto najboljih MMA boraca u kategoriji do 66 kilograma. Trenutno živi u Kanadi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.