BORILAČKI SPORT

Selma Baltić: Nastavljam prema krovu planete

Osvajanje srebra mi je samo dalo još veću snagu i motivaciju

Baltić: Putuje u Antaliju. Arhiv

Piše: N. D.

15.11.2019

Selma Baltić je viceprvakinja svijeta u kik-boksu.  Na nedavno održanom Svjetskom prvenstvu u Sarajevu stigla je do srebra, poput Igora Emkića u muškoj konkurenciji. 

Ova Sarajka, inače članica KBV Gazija, ostvarila je rijedak rezultat, ali je sve prošlo potpuno nezapaženo kada se govori o medijima, ali i institucijama.

Nije se slikala, nisu je zvali, a pogotovo nije nagrađivana, iako ima srebro sa zvaničnog Svjetskog prvenstva. Ova 26-godišnjakinja se kik-boksom bavi 13 godina, sedam godina je neprikosnoveno najbolja seniorka u BiH, a kaže da je za sve zahvalna treneru Muhamedu Šabanoviću.

Na 22. seniorskom svjetskom prvenstvu održanom u Sarajevu nastupilo je 59 država, a ona je u disciplini lou-kik (do 60 kilograma) nanizala protivnice i zaustavljena je tek u finalu od turske predstavnice. Iako je to nije dovelo u žižu javnosti, ona se ne osvrće na takve stvari, zanima je isključivo sport.

- Osvajanje srebra na Svjetskom prvenstvu mi je samo dalo još veću volju, snagu i motivaciju da nastavim dalje. Želim jednog dana osvojiti zlato na Svjetskom prvenstvu pod zastavom Bosne i Hercegovine – kaže bh. reprezentativka.

A prilika stiže već vrlo brzo. Opet u miru bez velike pompe, sprema se novo takmičenje, a Baltić nastavlja na dva fronta.

- Planiram se nastaviti baviti i kik-boksom i boksom. Želim napredovati, a mislim da ima prostora za to. Želim ići ka vrhu. Već 23. novembra putujem u tursku Antaliju gdje ću nastupiti na Svjetskom prvenstvu u kik-boksu u disciplini ful kontakt. Moja je želja da osvojim zlato. Naporno smo radili i mislim da sam potpuno spremna – naglasila je Baltić.




Prvakinja u boksu

Osim kik-boksom, Baltić se bavi i boksom.

Zanimljivo je da je već četiri godine državna prvakinja i u boksu u seniorskoj konkurenciji i da do titula dolazi izuzetno superiorno.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.