BORILAČKI SPORT

Zašto poznati bh. bokserski profesionalci ne žele na Olimpijske igre

Hrgović spreman na sankcije WBC-a

Hrgović: Neporaženi teškaš želi nastupiti za Hrvatsku. Arhiv

Piše: Avaz.ba

21.1.2020

Bosanskohercegovački sport, općenito, prepun je paradoksa, a boks nije izuzetak. Čak bi se moglo kazati da prednjači. Posljednji događaji u svijetu, a i u susjednoj Hrvatskoj, koliko govore o njihovom boksu, dosta govore i o našem.

Filip Hrgović, neporaženi hrvatski teškaš, i pored aktuelne zabrane njegove asocijacije WBC, želi nastupiti za svoju zemlju na Olimpijskim igrama. Vodi se mali medijski rat kako bi on dobio svoje mjesto.

- Imam plan kako promijeniti asocijaciju ako na snazi ostane zabrana - izjavio je Hrgović, koji je spreman izaći i iz asocijacije gdje trenutno odlično kotira.

Nije jedini, postoji još profesionalaca u svijetu koji žele na Olimpijadu pod himnom svoje države. Na stranu što neki imaju otpor među manje poznatim olimpijskim bokserima u svojim sredinama, ali je zanimljivo da kod nas još nema medijski eksponiranih boraca koji bi na Olimpijadu.


Adem Fetahović: Ostao u reprezentaciji. Arhiv

- Džemal Bošnjak i Adem Fetahović iza sebe imaju profesionalne mečeve, ali su s nama tu stalno na takmičenjima u olimpijskom boksu. Pitam se šta je s drugima, koji su veoma eksponirani u medijima. Nisam čuo da je neko rekao da želi na kvalifikacije kako bi predstavljao državu na Olimpijskim igrama. Zar to nije najveća čast? Vrata reprezentacije svima su otvorena, ali ne znam da li oni sami sumnjaju u sebe. Imaju u našoj zemlji sponzorske ugovore i ovo bi bila dobra prilika da se oduže za to. S druge strane, mi razmišljamo kako doći do novca da olimpijske borce odvedemo na kvalifikacije u London - kaže Almedin Fetahović, selektor bokserske reprezentacije BiH, od kojeg smo zatražili komentar.

Da li se radi o strahu od neuspjeha ili o nečemu drugom, nije baš jasno, ali kad se radi o sponzorstvima javnih kompanija, svi se kunu u BiH.

Inače, dok neki imaju sponzorstva, a ne žele nastupiti za reprezentaciju, samo za borce Bošnjaka i Fetahovića te za selektora Fetahovića martovske evropske kvalifikacije u Londonu koštaju skoro 20.000 KM. Upitno je hoće li uspjeti otići.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.