HJUSTON

Ušao u historiju: Džons teže od očekivanog odbranio titulu i ostao prvak u poluteškoj kategoriji

Rejes imao pobjedu na dlanu

Sjajna glavna borba na UFC-u 247. AFP

Piše: Al. Ti. / Avaz.ba

9.2.2020

Sjajna glavna borba na UFC-u 247 - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1

U glavnoj borbi UFC-a 247 za titulu poluteške kategorije Džon Džons (Jon Jones) odbranio je titulu teže od očekivanog protiv sjajnog Dominika Rejesa jednoglasnom sudijskom odlukom.

Prva runda je iznenađujuće za neke bolje počela za izazivača Dominika Rejesa (Dominic Reyes) koji je sjajno boksao, a u nekoliko navrata dobro pogodio prvaka Džona Džonsa (Jon Jones).

Zanimljivo da je Rejes uputio mnogo više značajnih udaraca i sasvim zasluženo uzeo prvu rundu.

U drugoj se prvak malo probudio, gdje je nekoliko puta pogodio izazivača, ali je Rejes taj koji je konstantno boksao i bolje pogađao.

Nova odbrana titule za Džonsa. Agencije

Dobri aperkati Rejesa, ali i sjajna odbrana od rušenja je glavni razlog što Džons nije uspio nanijeti veliku štetu u trećoj i četvrtoj rundi.

Ipak treba naglasiti da ni Džons nije ostao dužan i sa nekoliko direkata dobro pogodio Rejesa. Vrijedi naglasiti da smo kod prvaka po prvi put nakon borbe sa Gustafsonom vidjeli nervozu i krvavo lice.

Nakon četiri runde rezultat je bio izjednačen, odnosno oba borca su dobili po dvije runde.

Na kraju je čini se peta runda presudila gdje je Džons uputio šest udaraca više od izazivača, ali je i konstantno išao prema naprijed, što je kod sudija presudilo da titula ostane kod Džona Džonsa.

Koliko je ovo bila teška borba za neprikosnovenog prvaka dovoljno pokazuje podatak da je Rejes tokom cijelog meča uputio više značajnih udaraca.

Bila je ovo 14 odbrana naslova za Džonsa, što nikada nikom nije uspjelo u historiji UFC-a. Pretekao je još jednu legendu Džordžsa St. Pijera (Georgesa St-Pierrea), koji je 13 puta u svojoj karijeri branio titulu UFC prvaka. 

Džons je stigao na ukupno 20 pobjeda kao UFC borac i time je na toj ljestvici podijelio treće mjesto s Majklom Bispingom, nekadašnjim prvakom srednje kategorije, Džimom Milerom (Jim Miller) te još jednom GSP-em. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.