IN MEMORIAM

Suljo Čomić Čombe bio je legenda sarajevskog boksa

Bio je veliki prijatelj s tadašnjim jugoslovenskim velikanima Matom Parlovom, Otom Gerlićem, Hamdijom i Sejfulahom Hukićem i mnogim drugim šampionima tog vremena

Čomić: Njegove mečeve gledaoci su posmatrali na nogama. Arhiv

Piše: A. Čulić

3.4.2020

Veliko srce još većeg borca u ringu, Sulje Čomića Čombeta prestalo je da kuca 31. marta, u 71. godini.

Čombe je bio legendarni sarajevski bokser BK Partizan, pod čijom je zastavom prolio litre i litre krvi i znoja, poštovan u čitavoj bivšoj Jugoslaviji. Partizan je tada u svojim redovima okupljao gorostase poput Jašara, Đilasa, Kalajdžića, Smajića, braće Kadić, braće Radojević... koji su trenirali pod palicom trenera Radovića, Andrića i Dovađije.

Stariji ljubitelji boksa pamte njegove velike Čomićeve mečeve. U Vrbasu s gorostasom Karabasilom, u Mariboru sa Štandekarom, a posebno su upečatljivi bili njegovi okršaji s jednim od najvećih osiječkih sportista ikad, višestrukim balkanskim prvakom Vladom Premušem (jedan od rijetkih koji je imao pozitivan omjer protiv nenadmašnog Mate Parlova, pet pobjeda u devet mečeva).

Legendarni Čomić. Arhiv

Čombetove mečeve gledaoci su gledali stojeći jer su to poslovično bili primjeri istinskog viteškog nadmetanja. Bio je veliki prijatelj s tadašnjim jugoslovenskim velikanima Parlovom, Otom Gerlićem, Hamdijom i Sejfulahom Hukićem i mnogim drugim šampionima tog vremena.

Posljednji meč imao je sa rahmetli Salkom Nargalićem, kada je slomio lijevu ruku, zbog čega je morao prekinuti svoju karijeru.

Poslije agresije na BiH bespoštedno je prenosio svoje znanje na mlađe naraštaje, zajedno sa svojim prijatelejm Narcisom Kalajdžićem u novoformiranim bokserskim klubovima Novi Grad i Vogošća.

Legendarni Suljo iza sebe je ostavio dvoje predivne djece, Alena i Elmu kojima je bio i otac i majka uslijed prerane smrti njegove supruge.

Počivao u miru...

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.