PREKRŠAJI

Bh. džudista pao na doping-testu, stigla suspenzija

Poništeni mu rezultati

Sadiković: Bio pozitivan. Društvene mreže

Avaz.ba

4.5.2020

Bosanskohercegovački džudista Harun Sadiković iz Bihaća kažnjen je sa šest mjeseci zabrane takmičenja zbog pozitivnog doping-testa na zabranjenu supstancu hidroklorotiazid, objavila je Agencija za doping-kontrolu Bosne i Hrecegovine.

Osim zabrane takmičenja, Sadikoviću su poništeni svi rezultati postignuti od dana prikupljanja pozitivnog uzorka 16. februara 2020. pa do dana stupanja odluke o zabrani takmičenja 23. aprila 2020, navodi se u odluci Džudo saveza Bosne i Hercegovine.

Kako je objavljeno, u prikupljenom uzorku za doping-kontrolu otkrivena je supstanca hidroklortijazid (hydrochlorothiazide) koja je na listi zabranjenih sredstava za 2020. godinu svrstana u grupu S5. diuretici i maskirni agensi. Riječ je o supstanci koja se koristi za snižavanje krvnog pritiska i izbacivanje viška tečnosti, a primjenjuje se i za smanjenje rizika od stvaranja kamenca u bubregu kod osoba s visokim postotkom kalcija u urinu.

Sadiković je pobjednik Evropskog kupa za seniore 2015. u Sarajevu i Celju, a osvojio je i bronzanu medalju na Evropskom kupu u Rimu 2019. godine.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.