BORILAČKI SPORT

Gejči pretukao Fergusona, Nganu bez milosti

Sehudo nakon pobjede objavio povlačenje

Gejči (lijevo): Odličan meč. UFC

Piše: Nermin Demirović / Avaz.ba

10.5.2020

Top događaj UFC-u nikada nije izgledao kao ovaj rano jutros. Treneri i ostali članovi timova mogli su se sasvim dobro čuti jer publike nije bilo, pa je ovo bila prilika i za one koji vole čuti savjete borcima mješovitih borilačkih vještina, da saznaju nešto više.

UFC 249 koji je održan u Džeksonvilu, prvi profesionalni sportski događaj nakon pauze izazvane u svijetu sporta zbog koronavirusa, kao glavni meč donio je ogled „lakaša“ Tonija Fergusona (Tony) i Džastina Gejčija (Justin Gaethje).

U ogledu dva najbolja borca lake kategorije, skoro jednoglasno će svi reći nakon Habiba Nurmagomedova, slavio je Gejči i tako stigao do privremenog pojasa. Za onaj još poštovaniji bezuvjetni trebat će pobjedu i protiv Nurmagomedova.

Meč između Fergusona i Gejčija krenuo je u nešto lakšem tempu. Veliki ulog je bio u igri, a iako je Ferguson važio za favorita Gejči je pokazao nešto više i pred kraj runde zadao nekoliko dobrih udaraca.

Druga runda je donijela još bolje izdanje Gejčija. Dominirao je, zadao dosta jakih udaraca, a umalo nije sve "prosuo" u zadnjoj sekundi. Primio je aperkat nakon kojeg je pokleknuo, ali je ipak preživio. U treću rundu je ušao potpuno spreman Gejči i opet dominirao, ali se otišlo dalje.

Ni u četvrtoj rundi nisu oklijevali. Opet je Gejči zadao više udaraca, pa je u posljednjih pet minuta Ferguson morao tražiti nokaut. Ipak, Gejči nije tako mislio, pa je u petoj rundi sudija prekinuo meč i tako je Gejči došao do privremene titule u lakoj kategoriji.

Sehudo slavio u drugoj rundi. UFC

U borbi koja je prethodila meču večeri prvak u bantamu, Henri Sehudo (Henry Cejudo) i imao je nasuprot sebi svojevremeno prvog vladara bantam kategorije Dominika Kruza (Dominick Cruz). Sehudu je na megdan trebao Hoze Aldo (Jose), ali Brazilac, slično kao i Nurmagomedov, zbog koronavirusa nije mogao biti u Džeksonvilu. Priliku je dobio Kruz, čovjek koji se vratio u oktagon nakon tri i po godine, ali to je sve štoje mogao. Pred kraj druge runde Sehudo ga je poslao na pod i to je bio kraj borbe, ali kraj jedne karijere. Sehudo je objavio da se povlači sa 33 godine.

Održan je i teškaški obračun između Frensisa Nganua (Francis Ngannou) i Žairzinja Rozenstruka (Jairzinho Rozenstruik). Obojica su stigli s pedigreom velikih udarača i spadaju u red onih koji žele skalp prvaka Stipe Miočića. Kraj je stigao na početku. Nganu je bukvalno uspavao Rozenstruka za 20 sekundi. O kakvom se nokautu radilo govori podatak da Rozenstruk nije mogao biti prisutan ni na proglašenju pobjednika.

U okatgonu su se našli Džeremi Stivens (Jeremy Stephens) i Kelvin Kejter (Calvin Katter) u lakoj kategoriji gdje je Kejter slavio brutalnim nokatom nakon udarca laktom u drugoj rundi.

Glavni program otvorili su Greg Hardi (Hardy) i Jorhan de Kastro (Yorgan de Castro) u teškoj kategoriji. Hardi, bivši igrač američkog fudbala slavio je jednoglasnom odlukom sudija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.