BORILAČKI SPORT Objasnio s čime se susreće

Fjuri poručio: Sramotno je da sam žrtva rasizma u Engleskoj

Niko ništa ne preduzima

Avaz.ba
04.06.2020 19:26

Fjuri: I danas isti problem

Foto: Arhiv

Širom Sjedinjenih Američkih Država traju protesti nakon ubistva Džordža Flojda (George Floyd), a nemiri i problem rasizma se produbljuju iz dana u dan. Podrška protestantima i svima koji su digli glas protiv rasne diskriminacije stiže sa svih meridijana.

U međuvremenu se oglasio i aktuelni svjetski šampion u teškoj kategoriji u verziji WBC Tajson Fjuri (Tyson Fury) i otkrio kako se i sam osjeća žrtvom rasizma, ali u Velikoj Britaniji. 

On je inače pripadnik etničke grupe nastanjenoj pretežno u Irskoj i u Ujedinjenom Kraljevstvu. Njihovo porijeklo je keltskih ili predkeltskih korjena. Njihovu kulturu simbolizira nomadizam, a žive kao putujući muzičari i limari. Irski putnici im je naziv,  a njih na Britanskim ostrvima zovu "Cigani" (Gypsies), iako nemaju nikakve veze niti dodirne tačke sa Romima. 

- I dan danas ćete na vratima pabova i restorana naići na natpise "nije dozvoljen ulaz Putnicima". Još uvijek je prihvatljivo biti rasista prema Ciganima u Velikoj Britaniji i svijetu i niko ništa ne preduzima. Bijeli sam muškarac, ali sam i danas 2020. godine, žrtva rasizma jer sam Putnik, bijeli Cigan, rekao je Fjuri.

Komentari

NA VRH