BORILAČKI SPORT

Dvojac koji je prvi imao meč skuplji od milion dolara

Sastali se prvaci teške i poluteške kategorije

Meč iz 1921. godine. Twitter

Piše: N. Demirović / Avaz.ba

5.6.2020

U zadnje vrijeme svjedočimo sve češćim superfight mečevima u bokserskom ringu. Borci iz različitih kategorija ili čak različitih sportova se sukobljavaju u ringu u cilju prestiža i zarade, ali to nije tek osmišljena priča za veliku zaradu.

Ako se vratimo 99 godina unazad na prvi meč takve prirode, prva borba nazvana borbom stoljeća desila se u Nju Džerziju0 2. jula 1921. godine između neosporenih prvaka teške i poluteške kategorije, legende Džeka Dempsija (Jack Dempsey) i Džordža Karapantiera (Georges Carpentier).

Dempsijev promotor je bio u potrazi za novim izazivačem za svog borca nakon što je on silovito dva puta odbranio pojas. Došao je na ideju da tada prvi put u boksu pokuša nešto novo. Meč je dogovoren, a nakon trzavica sa čelnicim Njujorka, promotor je odlučio izgraditi arenu za taj događaj. Čak je smatrao kako je Madison Square Garden nedovoljno velik da primi sve fanove dvojice boraca.

Bez obzira što je bio domaći borac, Dempsi je bio negativac u ovoj priči. Malo prije nego je meč dogovoren prošao je kroz razvod i bio je optužen da je izbjegao vojsku kako ne bi služio u ratu, a iako je oslobođen optužbi narod je mislio kako nije želio služiti zemlji.



Veliki interes za meč. Twitter

Njegov izazivač i prvak poluteške kategorije služio je Francuskoj u ratu, tada Američkim saveznicima, pa ga je mnogobrojna publika podržala.

Prvi put u historiji boksa zabilježena je velika zainteresiranost žena za neki meč, to se definitivno može pripisati izazivaču koji je čak zbog svog fizičkog izgleda dobio i uloge u brojnim filmovima nakon karijere.

Meč je oborio rekorde po posjećenosti i zaradi, i prvi je u historiji prenošen na radiju. Meč je zaradio tadašnjih 1,7 miliona dolara (oko 25 miliona danas), nikad prije toga zarada na nekom meču nije prešla milion. Nekoliko kilograma lakšem Karpentieru čak i njegovi najvjerniji navijači nisu davali pretjerane šanse.

Dempsiju je promotor savjetovao da pripazi Karpentiera u prvoj rundi kako bi publika gledala bar dvije runde meča. Ipak, izazivač je pružio fantastičan otpor i stavio u velike probleme šampiona kroz prve tri runde. Tada je Dempsi ubacio u veću brzinu u četvrtoj rundi i poslao Karpentiera na pod. Nakon drugog brojanja bio je kraj.

Oba borca su kasnije primljena u Boksersku kuću slavnih.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.