BORILAČKI SPORT

Ostrvo borbi otvoreno: Usman odbranio UFC titulu protiv Masvidala

Volkanovski diskutabilnom podijeljenom odlukom sudija savladao Holoveja

N. D. / Avaz.ba

Masvidal nije uspio iznenaditi Usmana

Foto: UFC


Otvoreno je „UFC ostrvo borbi“. Na pola sata od Adu Dabija najjača MMA organizacija na svijetu našla je svoje sigurno utočište. Kako to priliči otvaranju nečega novog pripremili su spektakl, roster u kojem su čak tri borbe bile za titulu prvaka.

Kamaru Usman u glavnom meču branio je titulu prvaka u velteru protiv Horhea Masvidala (Jorge), čovjeka koji je samo šest dana prije meča dobio priliku života. Čak 17 godina čekao je na borbu za pojas u svojoj kategoriji, a onda je koronavirus upraznio poziciju obzirom da je Gilbert Barns (Burns) bio pozitivan.

Prvak iz Nigerije bio je favorit, a Masvidal je govorio kako ima recept za njega. Prva runda pokazala je da želi iznenaditi prvaka agresivnim pristupom i stekao se utisak da je uspio. Usman nije imao kvalitetno rješenje u tih prvih pet minuta. Druga runda je već otišla na stranu prvaka. Držao je Masvidala uz žicu oktagona i zadavao udarce.

U trećoj dionici konačno je Usman uspio minut prije kraja prebaciti borbu u parter, što je pokušavao u više navrata. Uputio je nekoliko udaraca laktom, ali nije uspio okončati meč. Masvidal kao da je ostajao bez snage, pa je Usman dominirao i u četvrtoj rundi.

Ostalo je posljednjih pet minuta u kojima je Masvidal morao tražiti nokaut. Nije imao snage, pa je Usman prenio borbu u parter i držao kontrolu za novu pobjedu.

  • Iz meča Volkanovski - Holovej

    Iz meča Volkanovski - Holovej

    Foto: UFC


Borbi večeri prethodio je ogled Aleksandera Volkanovskog (Alexander) Australca makedonskog porijekla i Maksa Holoveja (Max Holloway) za titulu u perolakoj kategoriji. Volkanovski je imao 18 pobjeda u nizu u MMA, a sada je slavio podijeljenom odlukom sudija i zadržao pojas. Mnogi su mišljenja da je Holovej pokazao više i da je trebao vratiti titulu koju je nekada ranije držao dvije i po godine.

Rus Petr Jan postao je novi prvak UFC-a u bantamu. Hoze Aldo je pretrpio batine kakvih se teško može sjetiti u svojoj karijeri. Dugo je odolijevao, ali sudija je meč prekinuo u 5. rundi.

Pobjedu je nakon tri veoma dobre runde slavila i Rouz Namahunas (Rose Namajunas) koja je odlukom sudija savladala Džesiku Andrade (Jessica).

U uvodnoj borbi glavnog programa Amanda Ribas je veoma brzo polugom na ruci savladala Pejdž VanZant (Paige). VanZant koja se u posljednje vrijeme istakla golišavim fotografijama, bila je u zadnjoj borbi po ugovoru. Izjavljivala je da zaslužuje jači ugovor, a prema prikazanom, upitno je da li će joj UFC ponuditi bilo kakav.

  • Namahunas zadobila povreda, ali je uspjela slaviti

    Namahunas zadobila povreda, ali je uspjela slaviti

    Foto: UFC


Više o temi Kamaru Usman

BORILAČKI SPORT
Kreće pobuna: UFC borci žele više novca
NA VRH

Komentari

Podijeli članak na