BORILAČKI SPORT

Figueredo bez milosti do pojasa, protivnik ostao bez svijesti

Pobjeda polugom i osvojena titula

Figueiredo slavio u meču večeri. UFC

Piše: N. D. / Avaz.ba

19.7.2020

Nakon što je Henri Sehudo (Henry Cejudo) u decembru prošle godine upraznio UFC-ov pojas prvaka do 57 kilograma, Dena Vajt (Dana White) je brzo reagovao i već u februaru organizovao meč između prvog i drugog izazivača Divesona Figuereda (Deiveson Figueiredo) i čovjeka koji je već napadao pojas, veterana Žosefa Benavideza (Joseph). Figuerido je upisao pobjedu u tom meču, ali zbog pada na vagi ostao je uskraćen za pojas. U tom meču pored kilaže veliku ulogu odigrao je i slučajni sudar glavama koji je uzdrmao Benavideza pred nokaut. Najlogičniji potez bio je osigurati fanovima i borcima revanš i novu priliku. Ovog puta oba borca su prošla vagu, pa nas je čekao pravi spektakl na Yas otoku u Abu Dabiju, koji je odnedavno standardna lokacija UFC borbi zbog koronavirusa.

Prvi je u kavez ušao čovjek koji je čak tri puta imao priliku da oko struka stavi zlato, ali je sva tri puta bio poražen. Benavidezu ovaj meč bio je zadnji voz da postane UFC prvak. Njegov protivnik, tri godine mlađi Figueredo ušao je u kavez definitivno s psihološkom prednošću s obzirom da je prije nekoliko mjeseci nokautirao svog protivnika. 

Prvim udarcem Benavidez je završio u knockdownu, Figueredo je savršeno pripremio udarac i poslao ga pod, u naredne dvije minute Brazilac je bezuspješno pokušavao izvući polugu i udaviti Benavideza koji je nekako ustao. U naredne tri minute Figueredo je čak dva puta slao na pod protivnika i što mu nije uspjelo na početku runde uspjelo je na kraju, čisto je uhvatio vrat protivnika. Kakvo srce i želju za titulom ima  Benavidez pokazao je time što nije tapkao nego je čak izgubio svijest prilikom poluge, srećom to je sudija Mark Godar (Marc Goddard) primjetio pa je brzo prekinuo meč. 

 Uslijedilo je slavlje Figuereda, koji je nakon legendarnog Demetrius Džonsona (Demetriousa Johnsona) i Sehuda postao treći UFC šampion u muha kategoriji. 

Bolna završnica. UFC


Glavni program su otvorili Aleksandre Pantoža (Alexandre "Kanibal" Pantoja) i Askar Askarov. Neporaženi Dagestanac je od samog početka agresivno pokušavao Pantožu spustiti u parter, pa je tako imao čak 15 pokušaja rušenja (2 uspješna). Pantoža je bio opasan u parteru s leđa, dok je u stojci ispogađan prednjim direktom. Bila to nadmoć Askarova ili loša taktika, Brazilac je ostavio previše defanzivan utisak. Sva tri suca bodovali su meč za Askarova, koji se može nadati možda čak i napadu na pojas, za koji su se večeras borili Uslijedilo je slavlje Deivesona Figueireda, koji je večeras nakon legendarnog Demetriousa Johnsona i Henrya Cejuda postao treći UFC šampion u muha kategoriji. i Benavidez  

Na redu su bile dame. Zanimljiv duel dvije Brazilke, Luane Karolin (Caroline) i bivše KSW prvakinje Ariane Lipski. Borba se odvila u parteru gdje su je svi najmanje očekivali. Spektakularnom kneebar polugom Lipski je u prvoj rundi natjerala Karolin da tapka. Gorak ukus ostavio je bolni krik poražene u trenutku poluge, a svi se nadaju da  nije ozbiljnije povrijeđena. 

U lakoj kategoriji sudarili su se dva atraktivna stand up borca Mark Diakiese (Mark) i Kirgistanac Rafael Fiziev. Prve dvije runde glatko je uzeo Fiziev, svoj gameplan bazirao je na nožnim udarcima, najčešće middle kickovima, na koje Diakiese nije imao odgovor. U treću rundu Englez ulazi veoma dobro, čak je i uspio blago uzdrmati Fizieva i osvojiti rundu. Ipak, zahvaljujući sjajne dvije trećine borbe Rafael Fiziev zasluženo odnio je pobjedu. 

U predborbi večeri desila se prava poslastica za MMA fanove. Meč između dva visoko rangirana borca srednje kategorije, Kelvina Gasteluma i "Jokera" Džeka Hermansan (Jack Hermansson). Mnogi su smatrali kako je ovo trebala biti borba večeri. Obojici je pobjeda u ovom meču bila neophodna za povratak u utrku za napad na pojas. Joker je u meč ušao nakon poraza, dok je Gastelum u čak dva posljednja meča ostao kratak za sudijsku odluku

Ona posljednja protiv Darena Tila (Till) bila je dosta kontroverzna, pa je Gastelumu pobjeda bila neophodna da dokaže da ipak ima šta je potrebno da napadne pojas srednje kategorije. 

Još jedna spektakularna poluga u prvoj rundi, moglo bi se reći da je Hermanson psihološki savladao Gasteluma. Nakon što je Hermanson krenuo u rušenje na samom otvaranju meča, sjajan hrvač Gastelum ga je prelagano kontrirao. Vidjelo se da se Gastelum opušteno osjećao u parteru, njegovu opuštenost iskoristio je nepredvidljivi Hermasson, zgrabio mu je zglob noge, čvrsto zaključao i Gastelumu je preostalo samo da tapka. 

Za sedam dana u istom kavezu u meču večeri borit će se bivši prvak u srednjoj kategoriji i bivši izazivač u velteru, Robert Vitaker (Whittaker) i Daren Til (Darren Till).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.