BORILAČKI SPORT

Trener UFC prvaka tvrdi: Habib se penzionisao u afektu, majka bi ga mogla nagovoriti na povratak u ring

Mendez nije znao da će se njegov borac povući, pa je odluka i njega šokirala

A. V.

Habib Nurmagomedov s trenerom Havijerom Mendezom

Foto: AGENCIJE


Ruski MMA borac Habib (Khabib) Nurmagomedov možda se ipak nije potpuno i zauvijek povukao iz UFC svijeta.

Njegov trener Havijer (Javier) Mendez kaže da je Habib odmah poslije pobjede na UFC 254 nad Džastinom Gejčijem (Justin Gaethje), donio previše emotivnu odluku i smjesta se penzionisao.

Nurmagomedov se povukao iz UFC-a zbog toga što mu je teško pala smrt oca Abdulmanapa Nurmagomedova, koji je preminuo od posljedica uzrokovanih koronavirusom početkom jula.

- Nemam namjeru da se ovdje vraćam bez svog oca - rekao je tada Habib, nakon što je ustao sa poda oktagona, jer je Abdulmanap bio i njegov trener.

Mendez kaže da tokom borbe ni sam nije znao da će se njegov borac povući, pa je odluka i njega šokirala.

- Pogledajte samo te emocije, bio je u suzama, emocije su preplavile to mjesto. Znam da je rekao šta je rekao, ali je bio izuzetno potresen u tom momentu i vrijeme će pokazati da li će ostati pri tome ili neće - rekao je Mendez za The Sun, prenosi Telegraf.rs.

Nurmagomedov je otišao iz UFC svijeta sa skorom od 29 pobjeda i bez poraza, a ostao je prepoznatljiv po tome kako je godinama, pored svojih hrvačkih vještina na parteru, postepeno razvijao i bokserske i bio nesavladiva sila.

- Iskreno, ne znam, ali znam da o tome neću da pričam sa njim, jer to nije moj posao. Moj posao je da ga volim kao trener i da ga spremam onda kada hoće da se bori - dodao je Mendez.

On je, između ostalih dio razloga zašto je Habib unaprijedio svoje vještine "na nogama", kao trener kik-boks akademije.

- Ako njegova majka vidi da on može da nastavi i da on to zapravo želi, onda ga možda posavjetuje u tom smjeru da ispuni ideju njegovog oca i dođe do 30-0 - istakao je Mendez.

Da podsetimo, Gejči je u prvoj rundi prilično dobro pogađao Habiba nekim udarcima, ali je Dagestanac ostao na nogama i onda u drugoj rundi, kada se Gejči umorio, sačekao šansu da ga dokrajči na patosu.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na