DILEME

Habib opet u centru pažnje, podijelio Rusiju

Jedni se slažu da treba dobiti priznanje, druge ne

Nurmagomedov: Hoće li postati heroj. Arhiv

N. D.

6.11.2020

UFC prvak lake kategorije Habib Nurmagomedov ovih dana odmara se u svom Dagestanu nakon što je prije dva tjedna "ugušio" Džastina Gejčija (Justin Gaethje), obranio naslov i obznanio kako odlazi u penziju.

Habib se vratio u svoje rodno selo u ruskoj pokrajini Dagestan, a u međuvremenu je na Instagramu poslao poruku francuskom predsjedniku Emanuelu Makronu (Emmanuel Macron) povodom njegovih izjava izrečenih poslije terorističkih napada u predgrađu Pariza i Nici.

Ta se bura u međuvremenu stišala, a sad se ponovno Habib našao u centru pažnje Rusiji. Ovaj put ne zbog izjava povezanih s vjerom, već zbog inicijative koja se pojavila.

Naime, ruski saborski zastupnik Gadzhumurat Omarov predsjedniku Vladimiru Putinu uputio je pismo u kojem traži da Habib dobije najvišu počasnu titulu koja postoji - heroj Rusije, prenosi "Gol.hr".

To je bilo dovoljno da se mišljenja podijele.

- Takvi momci kao što je Habib uzor su mnogim mladim ljudima, a svaka bi generacija trebala imati svoje idole, pojasnio je Omarov.

Ideja izazvala je brojne kontroverze, Rusi su oko toga podijeljeni. Jedni smatraju da je to u redu, drugima je to pretjerivanje. 

- Heroj Rusije? Za šta? Ako ga hoćete proglasiti počasnim majstorom za sport, u redu, to razumijem, on to zaslužuje, ali titula heroja Rusije... Ne razumijem. Bez obzira na to koliko ga ja poštovao zbog onoga što je napravio u svojoj karijeri, to nije usporedivo, rekao je bivši bokser Kostja Szju.

Slično rezonira i MMA borac Alexander Šlemenko.

Za mene je heroj osoba koja žrtvuje svoj život za druge ljude. To su vatrogasci, vojnici... Treba postojati neki stupanj gradacije. Habib je postigao puno u sportu, to niko ne dovodi u pitanje, međutim on se bavi komercijalnim sportom u kojem zarađuje novac, a to se nimalo ne uklapa u naziv 'heroj Rusije", zaključio je Šlemenko.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.