KRITIKE DOBILE TEMELJ

Statistika meča pokazuje kako je Tajson pogodio gotovo dvostruko više udaraca

Prema toj statistici, Tajson je tokom meča pogodio 67 udaraca, dok je Džons pogodio gotovo dvostruko manje, odnosno 37

Tajson: Bio agresivniji i konstatno tražio akciju. AFP

A. V.

29.11.2020

Čini se kako je nezadovoljstvo Majka Tajsona (Mike Tyson) i njegovih fanova imalo temelja .

WBC-ovi "celebrity" suci, odnosno troje bivših svjetskih bokserskih prvaka, bilo je zaduženo za bodovanje egzibicijskog meča Majka Tysona i Roja Džonsa Jr (Roy Jones Jr.)., odnosno njihovim bodovanjem trebao se odlučiti dobitnik pojasa koji je organizacija za ovu prigodu posebno dala izraditi. No, nisu uspjeli u tome, budući da je sutkinja Kristi Martin (Christy) dodijelila svakom po četiri runde, po Čedu Dausonu (Chad Dawson) je uvjerljivi pobjednik bio Tajson, dok je bodovna kartica Vinija Paćience (Vinny Pazienza poprilično uvjerljivo otišla prema Džonsu. Pojas su na kraju dobili obojica, a po internetu su se pojavili komentari kako je to vjerojatno bila i namjera WBC-a, prenosi Fightsite.

Puno fanova, posebno onih koji su srcem bili uz "Čeličnog Majka ", ali i sam Majk nedugo nakon borbe, izražavalo je nezadovoljstvo takvom odlukom, smatrajući da je Tajson bio uvjerljiviji i bolji. Osim što je bio agresivniji te je konstantno tražio akciju, tvrdili su da je u zbroju pogodio više udaraca. Nakon što je objavljena službena statistika Compuboxa, najpoznatijeg sistema za vođenje bokserske statistike, takve kritike dobile su temelj.

Prema toj statistici, Tajson je tokom meča pogodio 67 udaraca, dok je Džons pogodio gotovo dvostruko manje, odnosno 37. Kad gledamo po rundama, tek u šestoj rundi bili su izjednačeni, dok je sve ostale Tajson pogodio više puta pa čak i u sedmoj rundi, za koju se dobio dojam kako je Džons napokon podigao ritam. Bit će da njegovi udarci ipak nisu bili tako precizni kao što se stvorio dojam pred ekranom.

Da je meč bodovala komisija, vjerojatno se ne bi dogodilo ovo što se dogodilo, no oni su u startu bili protiv toga. Među posljednjim odlukama prije meča, slijedom svega se našla i ona da, pošto se radi o egzibiciji, službenog pobjednika neće biti. Na kraju nije bio niti ovog WBC-ovog. Svakako vrijedi spomenuti kako je meč bio ponuđen na kladionicama te se kao rezultat uzimalo upravo to neslužbeno bodovanje elitne organizacije. Sva tri suca meč su gledali od kuće te na kraju poslali rezultat.

Tajson i Džons zabavili su fanove, a to je na kraju ono najvažnije te je svrha meča ispunjena. Mnogi su rekli kako je Tajson i s 54 godine izgledao bolje nego 2005. godine, u svom meču protiv Kevina Mekbrajda (McBride). Tada je u penziju otišao ostavivši jako loš dojam i gorak okus u ustima. Ovim nastupom, iako je svima jasno da ovo nije bio ozbiljan takmičarski boks, moguće da je dio njega uspio isprati.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.