PROBLEMI

Kobna terapija, brazilska borkinja umalo ostala bez nogu

Nisam mogla spavati od bolova

N. D.

Atina: Imala velike bolove

Foto: Twitter


U Australiji se za veliku MMA karijeru priprema Brazilka Atena Martinez (Athena). No u svom je nastojanju da bude u što boljoj formi umalo ostala bez obje noge, piše "news.com.au".

Članica Australian top teama napravila veliku pogrešku u korištenju tretmana uklanjanja masnih stanica. Cryo terapija inače nije opasna, radi se o tretmanu koji koriste mnogi sportisti, a temelji se na tretiranju organizma niskim temperaturama. Cyro komoru u svom domu ima i Cristiano Ronaldo, koji na taj način brzo oporavlja svoje mišiće nakon napornih utakmica i treninga. 

Ključno je u tim tretmanima da se u ekstremno niskim temperaturama (na oko 150 stepeni ispod nule) provede maksimalno tri minute. Nesretna Martinez tvrdi da je u komori provela barem dvostruko više, zbog čega je zaradila teške ozebline, prenosi "Gol.hr".

MMA borkinja, koja tek čeka svoju prvu profesionalnu borbu, tvrdi kako joj je osoba zadužena za terapiju rekla da je dobila ''dupli tretman''.

- Sat vremena nakon toga noge su mi bile crvene, kao da su gorjele. Poslala sam fotografiju prijateljici koja radi kao medicinska sestra i rekla mi je da iste sekunde odem u bolnicu. Ubrzo nakon toga obje su joj postale crne, a počeli su izlaziti plikovi. No u bolnicu je stigla kasno i odjel za opekotine nije radio pa su joj samo na hitnom prijemu noge zamotali.

Opis: Teške povrede

Twitter

- Nisam mogla spavati od bolova. Kada su ujutro ljekari skinuli zavoje, bili su užasnuti. Rekli su mi da me moraju hitno operirati ili ću izgubiti noge. Nisam osjećala noge i počela sam plakati', priča Martinez.

Ljekari su joj su joj morali skinuti velike dijelove kože jer su ozebline zahvatile 50 posto lijeve noge i oko 20 posto desne. Borkinja se nada povratku treniranju i svom poslu, no to zasad nije moguće.

Ovaj je slučaj potaknuo raspravu u Australiji o korištenju te terapije jer mnogi postojeći uređaji za Cyro terapiju nisu odobreni od tamošnjih institucija, a očito ni svi koji su odgovorni da rade na tim uređajima nisu stručni.  Sve više od tri minute na tako ekstremnim temperaturama može biti kobno.

  • Atena: Treninzi na čekanju

    Atena: Treninzi na čekanju

    Foto: Twitter


Više o temi MMA

BORILAČKI SPORT
Spektakularan nokaut, budili ga pet minuta
NA VRH

Podijeli članak na