BOKS

Džošua - Fjuri možda već u maju 2021.

Hern najavio

Ugovor bi sadržavao dvije borbe, a uzvrat je planiran za novembar ili decembar 2021.. ILUSTRACIJA

A. V.

15.12.2020

Borba za ujedinjenje svih profesionalnih bokserskih naslova prvaka svijeta u teškoj kategoriji između Britanaca Entonija Džošue(Anthony Joshua) i Tajsona Fjurija (Tyson Fury) mogla bi se dogoditi već u maju sljedeće godine, poručili su u ponedjeljak promotori obojice boksera, ali planovi bi im mogao pokvariti Aleksandar Usik (Oleksandr Usyk).

Naime, ukrajinski bokser je u poziciji prvog izazivača Entonija Džošue prema verziji WBO i britanski bokser ima obavezu boriti se protiv njega kako bi zadržao taj pojas.

Promotor Edi Hern (Eddie Hearn) je priznao da bi to mogao biti problem na putu do ostvarenja "borbe koju svi žele vidjeti", između Džošue i Fjurija, svjetskog prvaka po verziji WBC.

Hern je za Sky Sports News izjavio da je vodio pozitivne pregovore o toj borbi s Fjurijem američkim promotorom Bobom Arumom.

- Mislim da smo svi u istoj poziciji. Želimo tu borbu, što prije, a to je dobra vijest za ljubitelje boksa. Pokušavamo riješiti preostale probleme kojih nema mnogo, a onda ćemo zajednički obavijestiti vodeće organizacije da nam je plan organizirati borbu vjerojatno u maja i želimo da to bude meč za apsolutnog prvaka svijeta, rekao je Edi Hern, prenosi Hina.

- Ostalo je još malo toga što trebamo 'izgladiti', ali mislim da već možemo početi sastavljati ugovore i krenuti s organizacijom, dodao je.

Ugovor bi sadržavao dvije borbe, a uzvrat je planiran za novembar ili decembar 2021.

No, i Fjuri ima neraščišćenih računa s Diontejom Vajlderom (Deontay Wilder) kojemu je preoteo naslov prvaka po WBC-u, jer američki bokser tvrdi da je Britanac obavezan pružiti mu revanš prije nego što se upusti u bilo koju drugu borbu. Taj slučaj se trenutno nalazi pred američkim sudom.

Hern planira zaobići Džošuinu borbu protiv Usika tako što će Ukrajincu ponuditi kompromisno rješenje.

- Usik je odličan borac, i to bi bila odlična borba, ali želimo se koncentrirati samo na jedno ime, a to je Tajson Fjuri, poručio je Hearn.

No, iz Usikovog tabora stižu drugačije poruke.

- Moje je predviđanje, moj plan i naša strategija da se održi borba Džošua - Usik u aprilu ili maju 2021. Iako svi žele vidjeti Džošuu protiv Fjurija, čini mi se da se ta borba neće dogoditi uskoro, izjavio je za Sky Sports Ukrajinčev supromotor Aleksander Krasjuk.

No, Edi Hern vjeruje da će se borba najboljih britanskih boksera dogoditi, čak i ako ne bude za objedinjavanje svih naslova.

- Svi sanjaju o ujedinjavanju svih naslova, ali nećemo propustiti borbu, čak i ako ćemo se morati odreći jednog pojasa, poručio je Hern.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.