ŠAMPIONI

Jeo je iz kontejnera, a sada je na krovu svijeta

Morao sam preko noći ići na pijacu, kako bih našao nekakvu hranu u smeću

Enganu: Slavio u borbi za titulu. Arhiv

N. Demirović

29.3.2021

Na posljednjem UFC događaju, Frensis Enganu (Francis Ngganou) nokautirao je Stipu Miočića i postao prvak u teškoj kategoriji. Nakon što je pokazao značajan napredak u defanzivi, Predator je bio sjajan egzekutor  u drugoj rundi.

Ono što svi mediji naglašavaju je nevjerovatan put koji je Enganu prošao kako bi postao prvak. Sve je počelo u Kamerunu, gdje je odrastao malom gradu po imenu Batie. Uglavnom je tokom djetinjstva imao velikih problema, često ostajao gladan, a odrastao je sa majkom i ujnom. U to vrijeme je do hrane uglavnom dolazio roveći po kontejnerima.

Morao se zaposliti u rudniku pijeska sa samo 10 godina i tu je radio sve do svoje 17. godine života, kako bi prehranio svoju ionako siromašnu porodicu i sačuvao ih gladi.

- Morao sam preko noći ići na pijacu, kako bih našao nekakvu hranu u smeću. Nekada sam morao da tjeram pacove odatle i da se svađam sa njima. Sa 10 godina sam počeo da rudarim u selu. Iako je to posao za odrasle, nisam imao nikakvu drugu opciju. Uzeli smo što nam se davalo u to vrijeme – rekao je jednom prilikom Enganu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.