BORILAČKI SPORT

Novi problemi vezani za veliki meč, Fjuriju WBO dao rok od 48 sati

Izgleda da ga Džošua neće dugo čekati

Hoće li Valder i Fjuri treći put u ring. Twitter

N. Demirović

19.5.2021

Kad su svi koji prate boks pomislili situacija oko najvećeg bokserskog teškaškog meča ne može biti kompliciranija, takva je ipak postala. Nakon što je Dionti Vajlder (Deontay Wilder) odnio pobjedu na sudu, kojom je izborio pravo na treći meč protiv Tajsona Fjurija (Tyson Fury), automatski time ugrozivši Fjurijev meč protiv Entonija Džošue (Anthony Joshua), Edi Hrn (Eddie Hearn) i ostatak Džošuinog tima dao je Fjuriju i njegovim promotorima vremena do kraja sedmice da riješe situaciju, odnosno da donesu odluku o tome što je njihov idući potez.

Hrn je najavio kako će Džošua u suprotnom krenuti u drugom smjeru, a najizgledniji izgleda onaj gdje bi se borio protiv obaveznog WBO izazivača Oleksandra Usika (Usyk). Upravo je WBO svojevremeno bio problem, budući da nisu bili spremni odustati od svog izazivača da bi se Džošua borio protiv Fjurija, ali na kraju su ipak prihvatili rasplet u kojem bi se sastali vlasnici sva četiri elitna pojasa. Ipak, sad su namirisali novu priliku za svog izazivača i jednostavno su odlučili skratiti rok, prenosi "Fight site".


Neizvjesna situacija oko meča. Twitter

Mora dostaviti dokumentaciju

Kako javlja "BoxingScene", WBO se obratio Hrnu, davši mu ultimatum, odnosno 48 sati da im dostavi dokumentaciju o potvrdi meča protiv Fjurija. U suprotnom bi naredili Džošuin meč protiv Usika, a ukoliko bi on to odbio je lako zaključiti što bi uslijedilo. Prvaku koji odbija obaveznog izazivača se po pravilu oduzima pojas, čime automatski eventualni meč protiv Fjurija više ne bi bio za apsolutnog teškaškog prvaka, ujedno prvog otkad su u igri četiri elitne organizacije.

Trenutno stvari stoje tako da niko ne zna kakav je točno Vajlderova stav, odnosno bi li on bio spreman prihvatiti određenu cifru da odustane od svog prava. Tu se govori o 20 miliona dolara, a dva Fjurijeva promotora bili su drugačijeg stava. Bob Arum je rekao da nemaju namjeru isplatili Vajldera, nego da je bolje ukloniti ga borbom, dok je Frenk Voren (Frank Warren), koji je ipak glavni promotor, rekao da se nada dogovoru, ali isto tako i manjoj cifri od spomenute, koju bi Vajlderu bilo potrebno isplatiti. Naravno, Fjuri bi to bio dužan riješiti od svog dijela honorara za meč protiv Džošue, pa je upitno jesu li se spremni odreći velikog dijela finansijskog kolača koji bi mu trebao pripasti ako odradi meč planiran za 14. avgusta u Saudijskoj Arabiji.


Vajlder neće novac

Jedina osoba vezana uz Fjurija koja je izjavila nešto po ovom pitanju je trener Malik Skot (Malik Scott). On je na Instagramu odradio reakciju na Arumovu izjavu, rekavši kako Vajlder nema namjeru uzeti novac nego da isključivo želi meč. No, kako se tu radi o novom Vajlderovom treneru, s kojim je tek ovog mjeseca krenuo raditi, njegovu izjavu ipak ne treba uzeti kao relevantnu, posebno dok sam bokser i njegovi predstavnici još uvijek šute.

Hrn je odmah rekao kako ovo nije njegov posao te da će on čekati vijest o tome što je Fjuri odlučio. Džošua se svakako namjerava boriti u avgustu. Ako to ne bude protiv Fjuri, bit će Usik, što je također sjajan meč. Naravno, ne kao protiv Fjurija, koji bi bio najveći teškaški ogled još od borbe Lenoksa Luisa (Lennox Lewis) i Majka Tajsona (Mike Tyson). Čekamo odluku, a bude li onako kako je WBO naredio, za nju nećemo morati čekati do kraja sedmice nego bi sve moglo biti poznato početkom vikenda.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.