ZURAB DATUNAŠVILI

Filmska priča gruzijskog hrvača koji je Srbiji donio bronzu protiv Hrvatske

Nakon kritika upućenih Savezu život mu se pretvorio u noćnu moru

Datunašvili: Predsjednik hrvačkog saveza Gruzija ga udario šipkom. TWITTER

E. Ćosić

4.8.2021

Rođeni Gruzijac, Zurab Datunašvili (Datunashvili) nastupa za Srbiju, a danas je uspio da osvoji bronzanu medalju na Olimpijskim igrama, pobjedivši hrvatskog hrvača Ivana Kukleka sa 6:1.

Međutim, prava filmska priča prati gruzijskog hrvača. On je nastupao za Gruziju sve do 2020. godine, a onda je odlučio da promijeni nacionalni tim. Sukobio se sa predsjednikom hrvačkog saveza te zemlje, na kraju pretrpio i udarac šipkom u glavu, a onda je pobjegao iz Gruzije.

Sve je počelo 2018. godine, kada je Datunašvili kritikovao rad Saveza, odnosno izjavio je da se ne slaže sa načinom rada jednog od trenera. Tada je Savez reagovao tako što mu ga je diskvalifikovao sa takmičenja.

Već u prvom mjesecu naredne godine, hrvački savez Gruzije odlučio je da što više šteti Datunašviliju. Tako su na državno prvenstvo 2020. godine doveli inostrane sudije, kako ne bi došlo do favorizovanja nekog od takmičara.

Međutim, uprkos stranim sudijama, Zurab je svakako pretrpio niz uvreda i prepirki sa arbitrima na finalnom meču, a to je rezutiralo i njegovim protestom usred meča kada je samo sjeo na strunjaču, da bi nešto kasnije eskalirala tučnjava.

Zurab je protestovao protiv sudija i situacije koja se odvija u njegovoj karijeri, a samo nekoliko sekundi kasnije je dobio nekoliko udaraca metalnom šipkom od predsjednika Saveza. Kako je sve to izgledalo, pogledajte OVDJE.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.