DŽUDO

Larisa Cerić za "Avaz": Moram pronaći novu motivaciju

Posljednje dvije godine su bile najteže u mojoj sportskoj karijeri

Cerić: Nastup u Tokiju okončala u osmini finala. Arhiva

Piše: Er. B.

14.9.2021

Najglasnija u velikim najavama pred Olimpijske igre u Tokiju je od predstavnika Bosne i Hercegovine bila džudašica Larisa Cerić, što je i razumljivo, s obzirom na njenu sportsku prošlost kao svjetske juniorske prvakinje i svjetske seniorske viceprvakinje.


Puno uloženog

Larisa je u svom drugom nastupu na Olimpijskim igrama ciljala na medalju, ali je završila takmičenje u osmini finala.

- Mnogi od nas smo htjeli donijeti tu prvu medalju BiH s OI. To je, ipak, nešto najveće u sportu. Amel Tuka i ja imamo dvije svjetske seniorske medalje, ja uz to i četiri evropske, tako da smo sebi dali za pravo da očekujemo nešto više od ostalih. Iskreno, ne mogu biti zadovoljna, nemam nekih izgovora, ali dala sam maksimum u tom trenutku i nisam uspjela. Imala sam dosta povreda u posljednje vrijeme, pa sam pauzirala dva mjeseca i nisam imala tako intenzivan trening. Međutim, puno smo uložili rada, truda, vremena i finansija da bih uopće došla na OI, tako da mi je žao što se završilo kako jeste. Razočarana sam, ali život ide dalje – osvrt je Larise Cerić poslije jednomjesečnog vremenskog odmaka od Igara u Tokiju.

U svom osvrtu poslije takmičenja je kazala da su iza nje dvije najteže godine.

- Bilo je dosta povreda, pa situacija s koronom, tako da se promijeni svijest o svemu. Nisam imala gdje trenirati. Tri mjeseca nisam nikako radila džudo u tom periodu jer nisam imala gdje. Radila sam koliko sam mogla, ali su ove dvije godine zaista bile najteže u mojoj sportskoj karijeri. Nadam se da uskoro dolazi bolji period – kaže Larisa.


Larisa Cerić. Arhiva

Želi u Pariz

Olimpijske igre u Parizu 2024. su veoma blizu, ciklus je pandemijom skraćen na tri godine.

- Još uvijek nisam počela s džudo treninzima, zaista mi treba i motivacije. Idem u teretanu, na crossfit, ali džudo još ne. Želim pronaći motivaciju sa svojim trenerima, a moj trener Branislav Crnogorac će me sigurno podržati šta god odlučim. Trenutno razgovaramo, uzela sam pauzu i treba mi neko vrijeme da se oporavim, te pronađem motivaciju kako bih nastavila – govori najbolja bh. džudašica.

Ističe da bi voljela kreirati sebi priliku za još jedan nastup na OI.

- Iskreno bih željela da odradim Pariz jer volim Pariz, tu sam 2009. godine bila juniorska prvakinja svijeta. Sigurna sam da ću sa svojim trenerima uspjeti pronaći tu motivaciju, pogotovo jer je Pariz za manje od tri godine i te OI ne bi trebale biti upitne – zaključila je Larisa Cerić.

Trenerica mladih

Larisa Cerić je rođena 26. januara 1991. godine i svakako već razmišlja i o tome šta raditi poslije uspješne sportske karijere.

- Ono što volim da radim je da budem džudo trenerica, a to će biti uzrasti početnika i djece. Međutim, trenutno ništa nije definitivno i prvo se nadam da ću se motivirati za Pariz, pa poslije voditi sekciju djece.

Niz priznanja

Cerić je osvajačica niza medalja s velikih takmičenja, proglašavana je sedam puta za najbolju sportistkinju BiH te je dobitnica Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva.

- Zaista imam lijepu karijeru, postigla sam dosta toga, ali sutra da biram opet bih sve to. Ipak, najveći rezultat koji sam postigla je drugo mjesto na Svjetskom seniorskom prvenstvu. Bila sam i juniorska svjetska prvakinja i prvakinja Evrope do 23 godine, tako da sam sretna i zadovoljna svojom karijerom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.