NA STADIONU TOTENHEMA

Usik savladao Džošuu usred Londona pred 70.000 ljudi i postao novi prvak

Britanac nije uspio odbraniti pojaseve u teškoj kategoriji po WBA, IBF, WBO i IBO verziji

Džošua: U petoj rundi se vratio u meč. AFP

E. Ćosić

25.9.2021

Ukrajinski borac i izazivač Oleksandr Usik pobijedio je Entonija Džošuu nakon 12 rundi poslije sudijske odluke i tako osvojio naslove prvaka u kategorijama po WBA, IBF, WBO i IBO verziji. 

TOK BORBE

12. runda

Kraj i posljednje runde, čeka se odluka sudija. Usik je silovito krenuo, ali je onda i Džošua krenuo u napad prije nego mu je Ukrajinac kontrirao stražnjim desnim. Usik je uvezao potom nekoliko dobrih udaraca. 

11. runda

Usik je na korak do pobjede! Džošua je u ovoj rundi ušao "u minus". Čini se da će prvak morati nokautirati protivnika ako želi doći do pobjede. Usik je uputio sjajan lijevi kroše u glavu prvaka. Ovo je bio jedan od najboljih napada u meču.

10. runda

Imamo i prve posljedice ove bespoštedne borbe. Džošui je desno oko skoro pa zatvoreno, dok Usik ima posjekotinu, također ispod desnog oka. Usik je u ovoj rundi pogodio tri direkta. Na minut do kraja obojica su se razmahala. Čini se da je Usik dodao u brzinu više. On nema šta izgubiti, dobio je priliku da se bori za naslove prvaka nakon samo dvije borbe u teškoj kategoriji.

9. runda

Najbolja runda do sada! I jedan i drugi bokser su uputili mnogo kvalitetnih udaraca. Nakon prve minute koja je protekla uz dosta opreza, stigao je prvi pravi napad. Usik je pogodio direkt. Potom je Džošua pogodio kroše u tijelo, a pri samom kraju runde Usik je pogodio tvrdi direkt, zbog čega su zaklecala koljena aktuelnom prvaku.

8. runda

Ponovo runda u kojoj je bolji bio Džošua. Odlično je eskivirao udarce Usika koji je poprilično nervozno napadao, te promašivao. Džošua je bacio desni direkt u glavu Usika. Odličan meč, dosta ujednačen. U četiri runde je bio bolji Džošua, u četiri Usik. 

7. runda

Preokret u ovoj rundi! Usik se vratio u borbu, te kao u prve tri dominirao protiv prvaka. Vidjeli smo nešto otvoreniji boks u ovoj rundi. Usik je uputio dobar lijevi kroše koji je vratio Džošuu dva koraka unazad. Ukrajinac je do kraja meča plasirao dva dobra direkta. 

Usik odlično otvorio borbu. AFP

6. runda

Džošua se vratio i sada je on taj koji napada. U posljednje tri runde je bio bolji borac, te tako poništio dobar ulazak u meč Usika. Ukrajinac je na startu krenuo silovito, ali je Džošua uspješno odbio nalete Usika, te je kasnije on bio taj koji je upućivao udarce. Britanac je dugim direktom zatresao Usika, a onda na bradu Ukrajinca pospremio tvrdi desni direkt.

5. runda

Džošua se u potpunosti vratio u meč. U petoj rundi je uspio nekoliko puta pogoditi Usika. Dobra kombinacija krošea u tijelo i glavu branioca naslova, pa direkt u glavu. Kasnije je Džošua promašio još tri pokušaja napada.

4. runda

Ova runda je bila po mjeri za aktuelnog prvaka. Džošua je uspio vratiti balans u meč, iako je na početku primio nekoliko nezgodnih udaraca. Kasnije je uspio držati Ukrajinca na distanci, te tako smiriti borbu i uvesti u ritam koji mu više odgovara. Ovo je bila nešto opreznija runda s obje strane.

3. runda

Usik je odlično otvorio i treću rundu. Aperkatom je udario u tijelo Džošuu, a onda ga izbacio iz ravnoteže. Pokušao je Džošua napraviti kontru, ali je dobio direkt u glavu. U posljednjoj minuti runde je uspio plasirati jedan direkt. U samom finišu prvak je pogodio praktički sa zvonom, zbog čega su Usiku zaklecala koljena.


2. runda

Ponovno dobra runda za Usika. Aktuelni prvak je zasad slabiji protivnik u ringu. Ukrajinski bokser je izašao bez mnogo respekta prema Džošui, što i pokazuje u ringu. Usik je 30-ak sekundi prije kraja plasirao dobar direkt. 


1. runda

Oba boksera su pokušala nametnuti svoj ritam. U prvoj minuti se mnogo plesalo u mjestu i ispitivalo snagu. Nijedan nije žutio baciti udarac minutu i 20 sekundi, a onda je Džošua pokušao plasirati desni kroše. Promašio je, nakon čega je uslijedio napad Usika koji je lijevim direktom pogodio prvaka. 

Počeo je bokserski spektakl na stadionu Totenhema u Londonu. Prvak Entoni Džošua (Anthony Joshua) bori se protiv izazivača Oleksandra Usika (Usyk) pred 70.000 gledatelja.

Britanac protiv ukrajinskog borca brani naslove u teškoj kategoriji po WBA, IBF, WBO i IBO verziji. To je okršaj dvojice bivših olimpijskih prvaka. Džošua je 2012. osvojio zlato na OI-ju u Londonu u superteškoj kategoriji, dok je Usik na istim Igrama slavio u teškoj kategoriji.

Inače, Džošua je trenutno na omjeru od 24 pobjede i jednog poraza, dok je Usik neporažen. Dodaju li se borbe i iz cruiser kategorije, on je neporažen. Ima 18 pobjeda, od čega čak 13 nokautom.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.