ZANIMLJIVA PRIČA PRVAKA

Čuo je kako doktori govore njegovoj mami da je bolestan, želio biti fudbaler, a sinoć je oduzeo naslove Džošui

Ukrajinac Oleksandr Usik novi je šampion teške kategorije po WBA, IBF, WBO i IBO verziji

Usik: Bolji od Džošue sudijskom odlukom. AFP

E. Ćosić

26.9.2021

Novopečeni prvak teške kategorije po WBA, IBF, WBO i IBO verziji Ukrajinac Oleksandar Usik (Usyk) ima nevjerovatnu priču. Sinoć je odlukom sudija savladao Entonija Džošuu (Anthony Joshua), ali je on prvo želio biti fudbaler.

Usik je pravoslavni vjernik, a za vjeru se počeo zanimati kada je čuo doktora kako govori njegovoj majci da bi on mogao umrijeti. Tako je razgovarao sa jednim svećenikom u bolnici, kojeg je pitao za Boga.

- Rekao sam mu da ću ga brzo vidjeti jer čuo sam razgovor doktora s mamom, rekli su joj da sam jako bolestan. Odgovorio mi je da ne odlučujem ja hoću li živjeti ili umrijeti, nego da je to Božja volja. Svaki mu dan zahvaljujem što sam preživio, otkrio je Usik.

Na sreću, preživio je, a onda se kao tinejdžer bavio amaterskim fudbalom. Igrao je u mlađim kategorijama današnjeg drugoligaša Tavrije, a onda se odlučio graditi boksersku karijeru. I nije pogriješio. Osvojio je zlato na Olimpijskim igrama 2012. godine u teškoj kategoriji, a sada je prvak po WBA, IBF, WBO i IBO verziji.

Također, sinoćnjom pobjedom Usik je ponovio uspjeh teškaša Evandera Holifilda (Holyfield) i Dejvida Heja (David Haye) postavši prvak u dvije težinske kategorije u boksu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.