BOKS

Usiku titule, Džošui novac: Britanac za sinoćnju borbu zaradio tri puta više od Ukrajinca

Novog prvaka dobili smo u borbu pred oko 70.000 gledatelja na stadionu Totenhema

Džošua i Usik na službenom vaganju dan prije borbe. AFP

E. Ćosić

26.9.2021

Ukrajinski bokser Oleksandr Usik (Usyk) sinoć je oduševio u borbi protiv Entonija Džošue (Anthony Joshua). Ukrajinac je bio izazivač, a na kraju je zasluženo slavio i oduzeo Britancu četiri pojasa u teškoj kategoriji (WBA, IFB, WBO i IBO). 

Njih dvojica su se borili na stadionu Londona pred oko 70.000 gledatelja, a na kraju je meč riješen sudijskom odlukom nakon punih 12 rundi. Sasvim normalno da je izazvana tolika pomama za ovaj meč, pošto se radilo o borbi dvojice ponajboljih teškaša svijeta.


Isto tako, i honorari za jednu od najisčekivanjijih borbi teške kategorije su veliki. Naročito onaj Džošue, koji je u meč ušao kao veća zvijezda. Usiku je osnovni honorar tri miliona funti, a kroz bonus bi mogao narasti do pet miliona. S druge strane, Džošua će zaraditi tri puta više. Njegov osnovni honorar je deset miliona, a sa bonusom od PPV-a će ukupno inkasirati 15 miliona funti.

Britanski bokser je rekao kako će sigurno tražiti revanš, a ukoliko do njega dođe bokseri bi mogli dobiti i još veće honorare. I Usik je sada postao veće ime u svijetu boksa.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.