BORILAČKI SPORT

Ajdin Reiz za "Avaz": Rekao sam Adnanu Ćatiću da mi je cilj da vratim pojas u bosanske ruke

Ostvario mi se san kada sam boksao zajedno sa Ćatićem

Piše: A. Vatreš

22.11.2021

Reiz: Perspektivni bh. bokser - Avaz
Reiz sa Adnanom Ćatićem - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1

Ajdin Reiz (23), mladi i perspektivni bh. bokser s njemačkom adresom, polako, ali sigurno korača ka uspješnoj karijeri. On je 13. novembra u Darmštadu protiv gruzijskog borca Beke Murjiknelija ostvario svoju sedmu uzastopnu pobjedu.


Nova borba

Iako je gruzijski borac dosta iskusniji i bolje rangiran, to nije obeshrabrilo našeg boksera, koji je od početka kontrolirao meč. Nije Reiz bio naročito agresivan ali je zadao svome protivniku težak tempo na koji Murjikneli nije baš najbolje odgovarao te ga je pobijedio u šestoj rundi.

- Dobro smo se pripremali. Gledali smo njegove borbe koje su bile dostupne na YouTubeu. Znali smo tačno šta nas čeka, tako da je borba ispala isto kako smo očekivali – rekao je Reiz u razgovoru za “Dnevni avaz”.

Ovaj mladi bokser bh. korijena, koji se bori u supervelter kategoriji, iza sebe ima osam borbi, na kojima je ostvario jedan remi i sedam pobjeda.

- Ide mi za sada sve od ruke. Nadam se da će tako i ostati – istakao je Reiz i otkrio da će vrlo brzo ponovo u ring.

- Već u decembru ili januaru ću imati još jednu borbu. To će biti nešto malo veće, malo veći event, ali ne smijem još ništa otkrivati. Znat će se na vrijeme.

Za Ajdinov san najviše je zaslužan Adnan Ćatić, alijas Feliks Šturm (Felix Sturm), s kojim se još kao dijete slikao na njegovoj borbi i još te 2010. godine znao je gdje pripada.


Reiz s Kolašincem i Ćatićem. Arhiva

Adnanovi savjeti

Da nije važno šta radite sve dok imate cilj, nešto o čemu razmišljate svaki dan, pokazao je i Ajdin. Deset godina nakon te fotografije, imao je priliku da nastupa zajednom s Adnanom.

- Tome se nikad nisam nadao, ali mi je uvijek bio san. To je nešto što ne mogu da opišem. Da mi je neko prije deset godina rekao da će tako ispasti i da će se to desiti, ne bih vjerovao. Kad sam ga upoznao 2010., odmah sam znao da hoću da boksujem, da makar jednom doživim da uđem u halu ili arenu i da mi naši navijači pjevaju “Bosnom behar probeharao”. To mi je bio jedini cilj i kada se to ostvarilo u decembru prošle godine mojoj sreći nije bilo kraja – ispričao je Ajdin.

Svojim trudom, radom, zalaganjem i odricanjem osigurao je sebi mjesto u timu najboljih gdje danas trenira zajedno s Feliksom, čija mu podrška mnogo znači.

- Svaki njegov savjet prije borbe na treningu je nešto sasvim posebno. On najbolje zna svaku grešku. Odmah vidi i ukaže mi na to šta bih trebao da promijenim i kako bi bilo bolje.

Njegove ambicije u bokserskoj karijeri su velike.

- Rekao sam Adnanu da mi je cilj da vratim pojas u bosanske ruke. To je krajnji cilj – istakao je Reiz, koji bi se u budućnosti volio oprobati i u većoj kategoriji.

Osim Adnana Ćatića, Reizu je uzor kroz karijeru bio Muhamed Ali (Muhammad).

Prokomentirao nam je i trenutnu boksersku scenu i otkrio ko je za njega “broj jedan”.

- Za mene je to, bez dileme, Saul Kanelo Alvares (Canelo Alvarez). Nevjerovatan je, niko mu ništa ne može - smatra Reiz.

Ono što je interesantno je da je Ajdin prijatelj s bh. fudbalskim reprezentativcem Seadom Kolašincem.

- Sejo voli doći s nama na trening i trenirati. On je legenda – kazao je za kraj Reiz.

Voli doći u BiH

Ajdin ne krije da je veliki patriota i da voli doći u našu zemlju.

- Sad sam na ljeto bio. Tu sam se i počeo pripremati za meč. Dvije sedmice sam trenirao u Bihaću. To mi je isto bilo nešto posebno. Trenirati u svom gradu, u svojoj državi... Dođem najmanje jednom, dva puta godišnje. Volim doći, nema mi ništa ljepše – istakao je Reiz.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.